Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΜια φορά άπιστος, πάντα άπιστος;

Μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος;


Το να είστε σε σχέση με κάποιον που σας έχει απατήσει στο παρελθόν δεν σημαίνει αυτόματα ότι η σχέση είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ωστόσο, το να μάθετε ότι ο σύντροφός σας είχε σχέση με την πρώην σύζυγό του ή είχε μια μακρά παράλληλη σεξουαλική σχέση μπορεί να σας κάνει να αναθεωρήσετε τα πράγματα.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι καθολική αλήθεια ότι “μια φορά άπιστος, για πάντα άπιστος”, λέει η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Βίβιαν Γρίβα. Πρώτα απ’ όλα, εκφράσεις όπως “πάντα” είναι απόλυτες, διότι πολλοί άπιστοι πρέπει να έχουν μάθει από τα λάθη τους. Γιατί λοιπόν δεν ισχύει ότι“μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος”;

1. Εκμυστηρεύεται πρόθυμα το παρελθόν επειδή το θέλει, όχι επειδή πρέπει:

“Δεν έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε τα πάντα για το παρελθόν του σημαντικού μας άλλου“, λέει η ψυχολόγος. Αυστηρά μιλώντας, ο σύντροφός σας δεν είναι υποχρεωμένος να μιλάει ανοιχτά για προηγούμενες σχέσεις.(Εξάλλου, ποιος θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο μια νέα σχέση εξαιτίας λαθών του παρελθόντος;)

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, “όταν κάποιος μοιράζεται οικειοθελώς τα λάθη του, είναι πιο πιθανό να γίνει αξιόπιστος σύντροφος στο μέλλον”. Επιπλέον, είναι μια προσπάθεια να διασφαλίσετε ότι η σχέση σας δεν θα βασίζεται εξαρχής σε ψέματα και μυστικά.

2. Γνωρίζει από την αρχή γιατί απάτησε:

Η εξήγησή του μπορεί να μην δικαιολογεί αυτό που έκανε, αλλά μπορεί να μας πει πολλά για την ικανότητά του να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.

“Αν ο σύντροφός σας συμπεριφέρεται σαν να μην είχε κανέναν έλεγχο ή ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει γιατί τον απατήσατε, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι“, εξηγεί. Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν μάθει από τα λάθη τους θα πρέπει να είναι σε θέση να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος, για παράδειγμα παραδεχόμενοι ότι τους άρεσε να τραβούν την προσοχή μιας όμορφης μπαργούμαν, αντί να το ρίχνουν στα σφηνάκια τεκίλας. Ή μπορεί να αποκαλύψουν ότι αναζήτησαν επιβεβαίωση από κάποιον άλλον, όχι λόγω του απόμακρου πρώην τους, αλλά λόγω της δικής τους χαμηλής αυτοεκτίμησης.

3. Αποδέχεται την δική σου αντίδραση:

Αν ο σύντροφός σας φαίνεται να αμύνεται όταν αναφέρεστε στο παρελθόν του, αυτό είναι συνήθως ένδειξη ότι δεν αναλαμβάνει πραγματικά την ευθύνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πραγματική μεταμέλεια είναι η παραδοχή της κακής συμπεριφοράς του ατόμου, ακόμη και αν η συγχώρεση δεν είναι εγγυημένη.

Για να καταλάβετε αν είναι πραγματικά μετανιωμένος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που μιλάει για την υπόθεση: Είναι μετανιωμένος και μετανιωμένος ή είναι καυχησιάρης ή αδιάφορος και δεν μιλάει για τίποτα; Είναι μυστικοπαθής για τις λεπτομέρειες ή κατηγορεί τους πάντες εκτός από τον εαυτό του;”. Όποιος ξεκινάει μια νέα σχέση θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε όποιες αντιδράσεις, απογοητεύσεις, τύψεις ή θυμό για την παράνομη σχέση.

4. Το έκανε μόνο μία φορά:

Μερικές φορές οι συνθήκες μιας εξωσυζυγικής σχέσης, συναισθηματικές ή σωματικές, δεν έχουν σημασία. (Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες, όπως αν επρόκειτο για σχέση της μιας βραδιάς ή για συνηθισμένο λάθος, μπορούν να βοηθήσουν να καθοριστεί αν θα το ξανακάνει.

Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότιοι άνθρωποι με μακρύ ιστορικό απιστίας είναι πιο πιθανό να απατήσουν ξανά από εκείνους που το έχουν κάνει μόνο μία φορά, εκτός αν έχουν πολύ καλύτερη αίσθηση του εαυτού τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά είναι συνήθως ενδεικτική βαθύτερων προβλημάτων (π.χ. επικύρωση εκτός σχέσης, φόβος δέσμευσης κ.λπ.). Η αντιμετώπιση της κατά συρροήν απιστίας απαιτεί συνήθως μακροχρόνιες παρεμβάσεις, όπως η ψυχοθεραπεία.

5. Ανέλαβε δράση για να διορθώσει τα λάθη του:

Μπορεί να είναι καθησυχαστικό για εσάς να δώσετε έναν πανηγυρικό όρκο να μην ξανακλέψετε ποτέ, ή να αναφερθείτε στην απιστία ως “το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου”. Ωστόσο, αυτά τα μεγάλα λόγια από μόνα τους δεν αρκούν για να αποδείξουν ότι έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του. Οποιοσδήποτε (ειδικά κάποιος με ιστορικό απιστίας) μπορεί να πει τα πάντα, αλλά πώς ξέρετε αν θα κάνει πράξη αυτά που λέει;

Η ψυχοθεραπεία συμβάλλει στην αλλαγή επειδή προϋποθέτει ότι θα δουλέψει με τον εαυτό του για να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά του. Ακόμη και αν δεν επισκέπτεται ψυχολόγο, άλλες προσπάθειες που δείχνουν ότι θέλει να διορθώσει τα πράγματα, όπως το να ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη από την πρώην σύντροφό του, να διαβάσει βιβλία για να κατανοήσει καλύτερα γιατί τον απάτησε και η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία, είναι μια καλή αρχή.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments