Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜουσικά ΝέαParete del lume: Μουσική performance που εμπνέεται από την έκθεση της Ρένας...

Parete del lume: Μουσική performance που εμπνέεται από την έκθεση της Ρένας Παπασπύρου στην Εθνική Πινακοθήκη


Η λυρικοεικαστική performance “Parete del lume” είναι μια site specific δημιουργία εμπνευσμένη από την έκθεση της Ρένας Παπασπύρου που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο συνθέτης Μιχάλης Καλκάνης, “βουτούν” στο έργο της εικαστικού ανατέμνοντας το ηχητικά και συνθέτοντας ένα ξεχωριστό ηχητικό πλέον “δειγματολόγιο της πόλης”. Σημεία αναφοράς τους το έργο της Ρένας Παπασπύρου Baalbeks I (Εικόνες στην Ύλη), 1986-1988 (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου), το βιβλίο της “Photocopies” (Αθήνα, Futura, 2011) και ο διάλογός τους με αποσπάσματα του αστικού ποιήματος του Πωλ Κλωντέλ με τίτλο “Το εσωτερικό τείχος του Τόκιο”.

Mε αναφορές στην αποτοίχιση, στο τυχαίο, το duo αξιοποιεί θραύσματα από το εξαιρετικά σπάνια παιγμένο μπαρόκ ορατόριο του Σκαρλάτι “Il giardino di rose” (Ο κήπος με τα τριαντάφυλλα, Α’ πανελλήνια παρουσίαση) για μια ηχητική ενατένιση στο «περιβόλι με λουλούδια» ανάμεσα στους γκρεμισμένους αυλότοιχους (parete del lume), όπου η ανακάλυψη του τίποτα γίνεται κάτι σημαντικό. Με έντονα μοντερνιστικά στοιχεία, στραγγίζεται και αποστραγγίζεται μέσα από τη λουπιέρα μέχρι να γίνει κι αυτό αναπόσπαστο κομμάτι των επιστρώσεων/σημείων του Baalbeks , ένα παλίμψηστο ξεκολλημένων κόσμων, που ξανακόλλησαν – όπως θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς το σύμπαν της Ρένας Παπασπύρου.

EΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ*/parete del lume

  • Σύλληψη: Αναστασία Κότσαλη
  • Μουσική επιμέλεια/διασκευή: Μιχάλης Καλκάνης, Αναστασία Κότσαλη
  • Ερμηνεύουν: Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο-loops-electronics), Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος)

Διάρκεια performance : 25 λεπτά
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Περισσότερα για την Αναστασία Κότσαλη

Η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Στούντιο Όπερας της ΕΛΣ, στην Ακαδημία Κιτζάνα της Σιένας, στη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Μοτσαρτέουμ (Ζάλτσμπουργκ) με τον Τομ Κράουζε. Συνεχίζει μελέτη ρεπερτορίου με τη μεσόφωνο Κριστίνα Χάμμαρστραιμ και τον σαξοφωνίστα Γκουίντο ντε Φλάβιις. Συνεργάζεται ως σολίστ με Εθνική Λυρική Σκηνή, Καμεράτα – Armonia Atenea, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ κ.ά. Με το Κουαρτέτο Gada ερμήνευσε, σε πανελλήνια πρώτη, τα λίντερ της Εβραίας συνθέτριας Ίλζε Βέμπερ σε Εθνική Λυρική Σκηνή, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, Φεστιβάλ Δημητρίων. Με τον ακορντεονίστα Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη αποτελούν το Duo Hedi και, συνεργαζόμενοι τακτικά με την ΕΛΣ, ερμηνεύουν ρεπερτόριο μπαρόκ και νέας μουσικής παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων , το τα τραγούδια του Τορου Τακεμίτσου για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πρωταγωνιστώντας στην παραγωγή Eternity του Gno Tv. Σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής της έρευνας αποτελεί η σύμπραξη με εικαστικούς σε λυρικές performance, ανάμεσα τους η Mαλβίνα Παναγιωτίδη, Ναταλία Μαντά, Vaskos κτλ Ιδρυτικό μέλος, με την υψίφωνο Λητώ Μεσσήνη, της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου Ραφή (2012) και του Μουσικού Φεστιβάλ Κουρνός Λήμνου (2020, επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού). Στη δεκαετή πορεία της, η Ομάδα Ραφή έχει συμπράξει με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας (ΕΛΣ, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά.). Φοίτησε στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερα για το Μιχάλη Καλκάνη

Ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης (Αθήνα, 1980) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος στο κοντραμπάσο από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το μεταπτυχιακό του έχει τίτλο “MRes in Creative Music Technology – University of Hull (UK). Ως κοντραμπασίστας, η βάση του είναι η κλασική μουσική και είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων ενώ συμμετέχει και ως έκτακτο μέλος σε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Παράλληλα επικεντρώνεται στην έρευνα και τον πειραματισμό πάνω στις τεχνικές εκτέλεσης του κοντραμπάσου κάτι που αντανακλάται τόσο στις δικές του μουσικές όσο και στις συνεργασίες του με ανεξάρτητους καλλιτέχνες αλλά και με οργανισμούς όπως το Flux Laboratory. Το σχήμα του ‘Mihalis Kalkanis Group’ έχει συμμετάσχει στα σημαντικότερα ελληνικά φεστιβάλ όπως στη Μικρή Επίδαυρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Summer Nostos Festival (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Athens Jazz Festival αλλά και στο Palma Jazz Festival (ES), Aglan Jazz Festival (CY) και πολλά ακόμη. Στον δίσκο του ΄World Echoes in Athens΄ έγραψε μουσική πάνω σε επιτόπιες ηχογραφήσεις πεδίου (field recordings) που έκανε ο ίδιος για ένα χρόνο σε αυτοσχέδιους χώρους λατρείας μεταναστών και προσφύγων της Αθήνας. Ο δίσκος αυτός αποτέλεσε το soundtrack της φωτογραφικής “έρευνας πεδίου” του Τάσου Βρεττού με τίτλο ‘Τ(ρ)όποι Λατρείας’ η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2015. Μέσα από τη μουσική του συνδιαλέγεται συχνά με άλλες τέχνες όπως τη φωτογραφία, την ποίηση τον χορό κλπ. Στην πρόσφατη συνεργασία που είχε με τη χορογράφο Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και την εικαστικό Δέσποινα Χαριτωνίδη, έγραψε και εκτέλεσε τη μουσική για την περφόρμανς με τίτλο ΄Τα Σώματα επιπλέουν στη στεριά΄ η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στην Τήνο στο πλαίσιο του προγράμματος “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2023.

Photo Credit: © Γιώργος Καλκανίδης

Διαβάστε επίσης: 

Ρένα Παπασπύρου – Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης: Έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments