Στο πρώτο του βιβλίο ο Ιλάν Σολομών αποτίει φόρο τιμής στην Τζαζ για την οποία ζει και αναπνέει χρόνια τώρα στο ραδιόφωνο.
Επίσης εδώ και καιρό γράφει γι’ αυτήν στην εφημερίδα «Αυγή» και γράφει πολύ καλά.
Ένα μεγάλο ταλέντο που κοιλοπονούσε χρόνια μέσα του και έφθασε η ώρα να αναδείξει και σε μια έκδοση ενός μυθιστορήματος για την Τζαζ σε ρυθμό 5/4.
Το στόρι είναι γύρω από την συμφιλίωση του τρομπετίστα Big John με τον δημοσιογράφο Φρανκ Τζόνσον που στο μεταξύ έγινε ο ίδιος. Το έγραψε σε μια εποχή που ήταν πολύ στεναχωρημένος και του βγήκε πηγαία μέσα σε δυόμιση μερόνυχτα.
«Ένα θαύμα ηλεκτρονικής γραφής σε ένα ηλεκτρονικό σημειωματάριο της κόρης του Λουίζ». Έγραψε βιωματικά με κάποια ονόματα της πραγματικότητας που κάποια από αυτά άλλαξαν όπως και κάποιες τοποθεσίες. Ξεκινά από κάποιες δειλές νότες του ήρωα του στην κορνέτα που ακολουθεί μέχρι το τέλος του.
Ο Papa John και η Sarah Vaughan είναι ήρωες που έχει γνωρίσει και τους έχει εντάξει στο βιβλίο του που διαπερνά πολιτικά γεγονότα και κινήματα (Μάης ’68, Χίπις, Χούντα των Συνταγματαρχών κ.α.) με τη φιλοδοξία το πόνημά του από την έντυπη μορφή να φθάσει να γίνει audio book διατηρώντας το άρωμα τζαζ και τις μυρωδιές του.
Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Γιώργος Βουδικλάρης ένας από τους ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου του Ιλάν στον ατμοσφαιρικό χώρο του «La Soiree de Votanique» στο Βοτανικό ανέφερε μεταξύ άλλων υπογράμμισε την «γοητευτική ασαφή γραμμή σε αυτό που υπήρξε, αν υπήρχε» που διέπει το βιβλίο του Ιλάν.
Θέκλα Τσελεπή
Η ραδιοφωνική παραγωγός Θέκλα Τσελεπή που ζει τον Ιλάν στο σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» αλλά και τον γνωρίζει από τα πρώτα ραδιοφωνικά βήματα στο Ηχώ Fm και στον JazzFm 102.4 ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ο χρόνος είναι φίλος και εμείς ταξιδιώτες στα φτερά και στα μυαλά. Ο Ιλάν είναι σίφουνας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει στο κτήριο και να μην το καταλάβουμε. Γράφει τα πάντα στο χαρτί και μετά λέει: Εδώ αφήνουμε τα χαρτιά για ανακύκλωση» πετώντας τις σημειώσεις του. Εβίβες και καλή καρδιά όλα είναι παρωδικά. Γι’ αυτό κάνουμε ραδιόφωνο. Το ραδιοφωνάκι είναι το καταφύγιο και εφαλτήριο. Ο Ιλάν ακόμη και το «Καλησπέρα» το γράφει. Όταν τα λέει με τον καβλοτίκ τρόπο λες ότι δεν έχει γράψει τίποτα, τα λέει όλα με την καρδιά του. Αυτό κάνει ο Ιλάν».
Ιλάν σημαίνει ιστορίες όπως είπαν οι φίλοι του στο φιλικό και αντισυμβατικό ως προς τη διάταξη πάνελ καθώς οι ομιλητές κάθονταν γύρω – γύρω από το τραπέζι και ο συγγραφέας σε ένα άλλο τραπεζάκι στη γωνία ώσπου ήρθε η ώρα να μιλήσει και ο ίδιος στο μικρόφωνο που γύριζε από χέρι σε χέρι:
«Ο Big John, ο ήρωας του βιβλίου μου είναι τρομπετίστας που υπήρξε ; Δεν ξέρω. Ομίχλη κακοκεφιάς υπήρχε στο κεφάλι μου όταν άρχισα να γράφω κι εγώ δεν ξέρω τι. Σε δυόμιση μερόνυχτα έγραψα το σενάριο. Ψάχνω και κινηματογραφιστή και σκηνοθέτη. Εδώ μέσα σε αυτό το χώρο που βρισκόμαστε έχουν περπατήσει σπουδαίοι μουσικοί. Δεν ήθελα να γίνει η εκδήλωσε σε ένα βιβλιοπωλείο. Θα εμφανιστεί ένας τρομπετίστας (ήταν ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος) λίγο μετά να παίξει για όσους μείνουν. Ο δικός μου τρομπετίστας είναι ένας ήρωας με μια ζωή γεμάτη βίτσια…».
Μια απαραίτητη μετά αναφορά σε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του… «το Τζαζ Κλαμπ του Μπαράκου, στην οδό Ραγκαβά, στην Πλάκα, μας άνοιξε τα μάτια. Ο ίδιος άρχισε τιες εκπομπές του στον JazzFm με την Τζαζ του 1914 και μετά από καιρό έφθασε ως το 1916. Αυτό λέγεται βιβλιοθήκη, όχι ραδιόφωνο!».
Μάκης Αμπλιανίτης – Γιώργος Μαγκλάρας
Στην εκδήλωση βρέθηκαν πολλοί φίλοι του Ιλάν μουσικοί όπως οι Γιώργος Μαγκλάρας, Γιώργος Ζηκογιάννης, Μάκης Αμπλιανίτης, Δάφνη (Daphne and the Fuzz), Μελίνα Παξινός, Νάσια Γκόφα, Αλέκος Βρεττός και άλλοι και ο πολιτικός Δημήτρης Παπαδημούλης με τον εγγονό του!
Για το βιβλίο του μίλησαν επίσης ο σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος, ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Νίκος Κουρμουλής, ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης, η επιμελήτρια του βιβλίου Μάρω Καβαλιέρου και συντόνισε ο εκδότης Πέτρος Κακολύρης.
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος – Ιλάν Σολομών. Φωτο: Εύμαρος
*Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι του Γ. Αλεξίου