Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΗ επιστήμη της χημείας προσβάσιμη σε φοιτητές και φοιτήτριες με οπτική αναπηρία

Η επιστήμη της χημείας προσβάσιμη σε φοιτητές και φοιτήτριες με οπτική αναπηρία



Απτικά και ακουστικά ερεθίσματα που σχετίζονται με τη χημεία δημιουργούνται για τη διευκόλυνση φοιτητών και φοιτητριών με οπτική αναπηρία. Στο πλαίσιο ερευνητικής προσπάθειας δύο εργαστηρίων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παράγονται απτικές εικόνες με υπερυψωμένα τα γραφικά, τυπωμένες σε ειδικό χαρτί με μικροκάψουλες και τοποθετημένες στην επιφάνεια απτικής συσκευής, όπου έχει προστεθεί λεκτική ανατροφοδότηση. Στην πράξη, ο φοιτητής με οπτική αναπηρία θα αγγίζει τις απτικές εικόνες και θα αντιλαμβάνεται τις πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτές μέσω της αφής, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνει μέσω της ακοής ένα πλήθος πληροφοριών που σχετίζονται γενικότερα με την εικόνα ή με το στοιχείο της εικόνας που αγγίζει κάθε χρονική στιγμή.

Στο ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από το «Inclusion and Diversity Fund» της βρετανικής «Royal Society of Chemistry» («RSC») συμμετέχουν το Εργαστήριο Προσβασιμότητας και Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία, του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με υπεύθυνο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Βικτωρία Σαμανίδου. Η χρηματοδότηση που δίνεται αφορά υποτροφίες υποστήριξης για καινοτόμα προϊόντα, δραστηριότητες και ερευνητικά έργα που προωθούν τη συμπερίληψη στην επιστήμη της χημείας.

Σύμφωνα με τα δύο εργαστήρια, αυτή η πολυαισθητηριακή προσέγγιση συμβάλλει σημαντικά στην αντίληψη του εκπαιδευτικού υλικού από τους φοιτητές με τύφλωση, παρέχοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επιστήμη. Οι εικόνες και τα διαγράμματα που αναπτύχθηκαν ήδη σχετίζονται με την αναλυτική χημεία και συγκεκριμένα με την ενόργανη χημική ανάλυση και περιγράφουν χρωματογραφικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται ευρέως στα περισσότερα εργαστήρια ανάλυσης. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν νέες εικόνες που θα αφορούν στη λειτουργία των κύριων φασματομετρικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό οργανικών και ανόργανων ενώσεων. Αυτές οι τεχνικές απαντώνται συνήθως στη βιομηχανία τροφίμων, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τα τοξικολογικά εργαστήρια, τα εργαστήρια περιβαλλοντικής ρύπανσης και αλλού.





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments