Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΠόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε τη γάτα στον κτηνίατρο;

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε τη γάτα στον κτηνίατρο;


Όπως οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μπορούμε να ελέγχουμε την υγεία τους και να προλαμβάνουμε καταστάσεις.

Πόσο συχνά όμως πρέπει μία γάτα να πηγαίνει στον κτηνίατρο;

Η ιδανική συχνότητα των επισκέψεων στον κτηνίατρο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι είναι οι εξής:

● Η ηλικία: Όταν ένα γατάκι είναι μικρό θα πρέπει να επισκέπτεται τον κτηνίατρο περίπου ανά 3 με 4 εβδομάδες γιατί σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Μεγαλώνοντας θα μπορεί να επισκέπτεται τον κτηνίατρο μία με δύο φορές τον χρόνο για τα προγραμματισμένα του εμβόλια και τις εξαμηνιαίες ή ετήσιες αιματολογικές ή άλλες εξετάσεις.

● Ο τρόπος ζωής: Αν μια γάτα ζει μέσα στο σπίτι, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας οπότε οι επισκέψεις στον κτηνίατρο μπορεί να παραμείνουν μία με δύο τον χρόνο, εκτός απροόπτου. Ωστόσο, οι γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους ή μπαινοβγαίνουν στο σπίτι και την αυλή συχνά αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα ενδοπαράσιτα και τα εξωπαράσιτα. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση οι επισκέψεις θα πρέπει να είναι σχεδόν διπλάσιες.

● Το ιστορικό υγείας και οι χρόνιες παθήσεις: Αναλόγως το ιατρικό ιστορικό και τυχόν παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει μια γάτα, η συχνότητα επισκέψεων στον κτηνίατρο ποικίλει. Αν μια γάτα είναι απολύτως υγιής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εκτός και αν εντοπιστούν ύποπτα συμπτώματα. Αν όμως μια γάτα πάσχει για παράδειγμα από διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθείται συχνότερα και μπορεί να χρειάζεται να βλέπει τον κτηνίατρό της τουλάχιστον 4 με 5 φορές τον χρόνο.

Τι περιλαμβάνει ένα checkup;

Όταν έρθει η ώρα και πάτε με την γατούλα σας στον κτηνίατρο, αυτός θα ελέγξει τα μάτια της, τα αυτιά της, το στόμα και τα δόντια της, θα ακούσει την καρδιά της, θα την ψηλαφήσει για να είναι σίγουρος ότι δεν έχει εκδορές ή εξογκώματα και θα βεβαιωθεί ότι οι μύες και οι αρθρώσεις της είναι δυνατές και υγιείς.

Μπορεί να κάνει – αν το επιθυμείτε κι εσείς – κάποιον υπέρηχο για να ελέγξει τα ζωτικά της όργανα και τις κλασικές εξετάσεις αίματος.

Τέλος, θα τσεκάρει και το βάρος της για να δει αν βρίσκεται εντός ορίων.

 

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments