Την 1η Ιουνίου του 1981 έφυγε από τη ζωή στα πενήντα επτά του χρόνια, μια από τις πιο πληθωρικές αλλά και αδικημένες, κατά τη γνώμη μου, μορφές στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Αναφέρομαι στον περίφημο Χρηστάκη ή Χρήστο Σύρπο, όπως ήταν το όνομά του. Είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1924 και υπήρξε ξεχωριστός μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής. Στα χρόνια του ’50 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Χρηστάκης σιγοντάρησε τους περισσότερους, αν όχι όλους, σημαντικούς, λαϊκούς ερμηνευτές και ερμηνεύτριες.
Από το 1967 και μετά ο Χρηστάκης έγινε πανελλήνια γνωστός, αναλαμβάνοντας πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο ως τραγουδιστής, αρχικά στην εταιρεία «Βεντέτα» της Πόλυς Πάνου και του Πάνου Γαβαλά και στη συνέχεια στη «Sonata» του Πάνου Γαβαλά. «Έμαθα πως είσαι μάγκας», «Έδιωξα κι εγώ μια γάτα», «Στις ταβέρνες τριγυρνάς», «Κάποια Θεσσαλονικιά», «Ο παραμυθάς», «Το κοκοράκι», «Τα βατράχια» και βεβαίως τα περίφημα «Μπαγλαμαδάκια», το «Πουλί» και το «Να χαρείς τα μάτια σου καλέ», είναι κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες εκείνης της εποχής, ενώ, εκτός από το αμιγώς, μουσικό μέρος, ο Χρηστάκης είχε ιδιαίτερη παρουσία και στο πάλκο, αποσπώντας το προσωνύμιο «Ο Έλλην Τζόνι Χαλιντέι».
«Κι όποιο σπιτάκι δεν έχει μάνα…»
Ανάμεσα στους σπουδαίους που σιγοντάρησε ο Χρηστάκης στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’60 ήταν – σε επτά τραγούδια – και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. «Ο Πειραιάς, ο Πειραιάς» (Θάνος Σοφός), «Φύγε από το σπίτι μου» (Χρήστος Κολοκοτρώνης), «Να’χα ένα τσουβάλι λίρες» (Κώστας Παπαδόπουλος – Λάκης Καρνέζης – Χ.Μιχαλόπουλος), «Τι σου φταίω σούρας να γυρνώ» (Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Λουκάς Μεϋσούτης), «Τα λεφτά κάνουν τον μάγκα» (Πάνος Πετσάς) και δυο τραγουδάρες του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδά στα «Δειλινά», ο Μπιθικώτσης χορεύει και ο Χρηστάκης του φιλά τα πόδια συμβολικά… (Φωτογραφία: Τάκης Πανανίδης)
Το ορχηστρικό θέμα του πρώτου τραγουδιού ακούστηκε το 1961 στην ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία τ’ όνειρο». Η «Μάνα» με τα λόγια του Κώστα Βίρβου ηχογραφήθηκε στις 27 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς με τη φωνή του Μπιθικώτση, το σεκόντο του Χρηστάκη και τα μπουζούκια του Κώστα Παπαδόπουλου και του Λάκη Καρνέζη και αποτέλεσε τη δεύτερη πλευρά του μικρού δίσκου με το θρυλικό «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» του Μίκη και του Τάσου Λειβαδίτη (His master’s voice – 7PG 3009).
«Παίξε… Χρηστάκη μου…»
Ζεϊμπέκικο και το δεύτερο τραγούδι, σε μουσική και στίχους του Μίκη Θεοδωράκη, ακούστηκε στην επιθεώρηση του «Μαγική πόλη», που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1963 στο θέατρο «Παρκ» σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Τριβιζά, με τα τραγούδια του Μίκη και του Μάνου Χατζιδάκι.
«Το φεγγάρι κάνει βόλτα», με το μπουζούκι αυτή τη φορά του Γιώργου Ζαμπέτα», ηχογραφήθηκε στις 23 Ιουνίου 1963 και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (HMV 7PG-3317), έχοντας στην άλλη όψη το «Βάρκα στο γιαλό» με τον Μπιθικώτση και τη Ρία Κούρτη.
«Αχ βρε παλιομισοφόρια…»
Το 1976, δεκατρία χρόνια μετά τη «Μαγική πόλη», ο Άκης Πάνου ενορχήστρωσε και διηύθυνε την ορχήστρα στο δίσκο «Μάθημα Πρώτον» που κυκλοφόρησε από τη Sonora με το label «David», με ερμηνευτές τον Χρηστάκη, τον Μανώλη Τοπάλη και τον Θόδωρο Κάτσαρη.
Ο δίσκος περιλάμβανε οκτώ επανεκτελέσεις τραγουδιών του Άκη Πάνου, τριών μεγάλων επιτυχιών του Χρηστάκη και τα θρυλικά «Παλιομισοφόρια» του Μάνου Χατζιδάκι και του Αλέκου Σακελλάριου, που ακούστηκε το 1957 από τον Βασίλη Αυλωνίτη στην ταινία του Σακελλάριου «Λατέρνα, φτώχια και γαρύφαλλο» και δισκογραφήθηκε τόσο από τον Αυλωνίτη, όσο και από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση… Ένα τραγούδι ιδιαίτερα ταιριαστό με τη φωνή και την ιδιοσυγκρασία του Χρηστάκη…