Πρώην μηχανικός της Meta Platforms υπέβαλε αγωγή κατά της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι απολύθηκε επειδή διόρθωσε προβλήματα που εμπόδιζαν την προβολή φιλοπαλαιστινιακών αναρτήσεων στο Instagram.
Ο Φαράς Χαμάντ, Αμερικανο-παλαιστίνος που εργαζόταν στο τμήμα μηχανικής μάθησης της Meta από το 2021, υπέβαλε αγωγή σε δικαστήριο της Καλιφόρνια καταγγέλλοντας διακρίσεις και παράνομη απόλυση, αναφέρει το Reuters.
Ο Χαμάντ υποστηρίζει ότι η διεύθυνση ήταν προκατειλημμένη κατά των Παλαιστινίων και διέγραψε εσωτερικά email εργαζομένων που αναφέρονταν στον θάνατο συγγενών τους στη Λωρίδα της Γάζας.
Παρήγγειλε επίσης έρευνα για τη χρήση του emoji με την παλαιστινιακή σημαία. Τέτοιες έρευνες δεν πραγματοποιήθηκαν για υπαλλήλους που χρησιμοποιούσαν emoji με τις σημαίες του Ισραήλ ή της Ουκρανίας, λέει ο Χαμάντ.
Η καταγγελία του έρχεται να προστεθεί στις επικρίσεις που έχουν ασκήσει οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τις πολιτικές της Meta στον έλεγχο των αναρτήσεων που αναφέρονται στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.
Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει κατηγορηθεί ότι καταστέλλει τις φωνές κατά του Ισραήλ.
Ο Χαμάντ υποστηρίζει ότι απολύθηκε επειδή διόρθωσε τεχνικό πρόβλημα που εμπόδιζε την προβολή αναρτήσεων από διάσημους Παλαιστίνιους.
Μεταξύ άλλων, επανέφερε ένα σύντομο βίντεο του παλαιστίνιου φωτορεπόρτερ Μοτάζ Αζάιζα, το οποίο είχε μπλοκαριστεί ως πορνογραφικό ενώ έδειχνε ένα κατεστραμμένο κτήριο στη Γάζα.
Αν και ο διευθυντής του Χαμάντ αναγνώρισε ότι ο μηχανικός έδρασε στο πλαίσιο των καθηκόντων του, η εταιρεία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του. Ο Χαμάντ υπέβαλε καταγγελία για διακρίσεις και λίγες ημέρες αργότερα απολύθηκε.
Όπως είπε, η διεύθυνση τον ενημέρωσε ότι απολύθηκε επειδή παραβίασε την πολιτική που απαγορεύει στους υπαλλήλους να ασχολούνται με λογαριασμούς ατόμων που γνωρίζουν προσωπικά.
Ο Χαμάντ ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν είχε προσωπικές επαφές με τον φωτορεπόρτερ.