Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΗ Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της

Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της


Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων συνεχίζεται και το φθινόπωρο προκειμένου να τιμήσει παράλληλα δύο σημαντικές επετείους για την Αθήνα. Το 1944 και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τη γερμανική κατοχή, αλλά και το 1974 και τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά την επταετή δικτατορία.

Σταχυολογούμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας (25/09 – 3/11)
Πινακοθήκη – Κτίριο Β’ Μεταξουργείου (Λεωνίδου & Μυλλέρου)
Ώρες: Τρ. – Σαβ. 11:00 – 19:00 | Κυρ. 10:00 – 16:00

Η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Η Αποκατάσταση της αισιοδοξίας» με έργα από τις μόνιμες συλλογές της, η οποία εικαστικά αγγίζει έννοιες και σύμβολα ανελευθερίας, σκληρότητας, βίας αλλά και αντίστασης, γενναιότητας, ελπίδας, αισιοδοξίας, χαράς, προσμονής. Η τέχνη ως έκφραση της ανθρώπινης σκέψης και δράσης συνιστά συστατικό στοιχείο της ιστορικής πραγματικότητας και γίνεται διαμορφωτής της ιστορικής μνήμης. Στην έκθεση, ανάμεσα σε πολλούς καλλιτέχνες, πρωταγωνιστούν τρεις εικαστικοί που με το έργο τους ήταν παρόντες συνειδητά και αδιαμεσολάβητα στις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Η Άννα Κινδύνη, η Βάσω Κατράκη και ο Α. Τάσσος, με μοναδική εκφραστική ένταση και ευαισθησία, εικονοποιούν συναισθήματα, εμπειρίες και βιώματα.

αποκατασταση_αισιοδοξιας.jpg

Τα Καταφύγια της Αθήνας (5 και 19/10)
Σημείο συνάντησης: Πεζόδρομος Κοραή (έξοδος Μετρό Πανεπιστήμιο)
Ώρα: 10:00

Τα καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπάρχουν κάτω από τα πόδια μας, σιωπηλοί μάρτυρες μιας πολυτάραχης εποχής. Ο Κωνσταντίνος Κυρίμης περπατά μαζί μας στο κέντρο της πόλης, αλλά και κάτω από αυτήν, και μοιράζεται γνώσεις, μαρτυρίες και ιστορίες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εξέλιξη των αθηναϊκών καταφυγίων.

Απαραίτητη η κράτηση στα τηλ. 210 3721596, 210 3721555 (Δευ-Τετ-Παρ 10:00-13:00)

Τα Μαγικά Βουνά, 5/10/2024
Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 19:00

Οι Εlephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Τα «Μαγικά Βουνά» μιλούν για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί γνωστοί μετέπειτα ηθοποιοί, εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά.

Κείμενο: Γιώργος Κοτζιούλας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

μαγικα_βουνα.jpg

Το άγνωστο Δουργούτι της Κατοχής και της Αντίστασης (6, 13 και 20/10)
Σταθμός 1: Δουργούτι
Σημείο συνάντησης: Στάση Τραμ «Κασομούλη»
Ώρα: 19:00

Mετά την Μικρασιατική καταστροφή, στο Δουργούτι (Νέος Κόσμος) δημιουργείται ο μεγαλύτερος αρμένικος προσφυγικός συνοικισμός, μια παραγκούπολη ή αλλιώς μια «μαγική πόλη», μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Τι συνέβη όμως εκεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής;

Τρεις θεατρικοί ξεναγοί από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι» μας ταξιδεύουν στο «άγνωστο» Δουργούτι της Κατοχής και της Αντίστασης, αποκαλύπτοντας πτυχές της Ιστορίας μιας περιοχής όπου τα όνειρα των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή μπολιάζονται με τον αγώνα για ελευθερία ενάντια στον κατακτητή. Γεγονότα, πρόσωπα και μαρτυρίες συνθέτουν το υλικό της διαδρομής μας στο χώρο και στον χρόνο. Από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι το μεγάλο «Μπλόκο του Δουργουτίου» (9/8/1944), μία από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της κατοχικής Αθήνας.

Απαραίτητη η κράτηση

Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ιστορικές Διαδρομές
Σαμποτάζ και Διαδηλώσεις στην Κατοχική Αθήνα, (12/10)
Ωρα: 11:00

Ιστορικός περίπατος στην 1η Δημοτική Κοινότητα από τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη, με θέμα την αντιστασιακή δράση όπως εκδηλώθηκε στο κέντρο της Αθήνας με τις μεγάλες διαδηλώσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα σαμποτάζ.

Απαραίτητη η κράτηση
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Έξω το κράτος από τα κρεβάτια μας: Επιθυμίες, Αντιστάσεις στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα (14/10)
Athens Book Space – Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 19:00

Μια συζήτηση γύρω από την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις συχνά αποσιωπημένες διαστάσεις του φύλου και της σεξουαλικότητας, με αφορμή τα 50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας.

Μιλούν (αλφαβητικά): Άννα Κουρουπού, διευθύντρια Red Umbrella Athens, Δήμητρα Κυρίλλου, μηχανικός, συγγραφέας, μέλος Proud Seniors Greece, Ειρήνη Πετροπούλου, γλωσσολόγος-επιστημονική μεταφράστρια, ΛΟΑΤΚΙ ακτιβίστρια, Χριστίνα Σουλουκίδη, πρώην πρόεδρος ΣΑΤΤΕ, τρανς ακτιβίστρια
Συντονισμός: Μπέσυ Πολυκάρπου, υπ. διδ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ

«Τίποτα δεν πάει χαμένο», 50 χρόνια Τραγούδια για έναν καλύτερο κόσμο (15/10)
Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
Ώρα: 21:00

Το πολιτικό ή κοινωνικό τραγούδι δεν θα μπορούσε να μην έχει εξέχουσα θέση σε ταραγμένες ιστορικές περιόδους και συγκυρίες που είχαν ανάγκη τις συλλογικότητες. Το τραγούδι εξέφρασε αυτές τις συλλογικότητες που δημιουργήθηκαν. Μίλησε με αγάπη για εκείνα που μας ενώνουν και λειτούργησε ως συνεκτικός κρίκος στον αγώνα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ζωή, με ελευθερία και πραγματική δημοκρατία.

Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια θα ακουστούν στο Θέατρο του Λυκαβηττού στις 15 Οκτωβρίου από εκπροσώπους τριών γενιών ερμηνευτών.

Ερμηνεύουν: Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Μαρία Φαραντούρη
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Οδυσσέας Ιωάννου
Επιμέλεια ορχήστρας – Ενορχηστρώσεις: Θύμιος Παπαδόπουλος
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

τιποτα_δενπαειχαμενο.jpg

Γυναίκες στην Αντίσταση (22/10)
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Κτίριο INNOVATHENS)
Ώρα: 10:00

Μια ημερίδα για το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στην Αντίσταση, αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση με θέμα την προώθηση της ιστορικής γνώσης γύρω από τη γυναικεία αντίσταση στο ευρύ κοινό μέσω καλλιτεχνικών αναπαραστάσεων, πολιτιστικών δράσεων και εξωσχολικών δραστηριοτήτων, εμπλέκοντας διαφορετικούς φορείς (ιστορικούς, ομάδες προφορικής ιστορίας, εκπροσώπους πολιτιστικών ιδρυμάτων, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και φοιτητές). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Women in Resistance (WIRE).
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ

DOURGOUTI TOWN (30/10)
Πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου
Ωρα: 19:30

Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπαβέλλα (89’, 2024). Ένας μεσίτης περιπλανιέται στην περιοχή του Νέου Κόσμου των Αθηνών, παλιότερα γνωστής ως Δουργούτι, με σκοπό να επενδύσει. Μέσα από τα μάτια του ξετυλίγεται το παρελθόν, το παρόν αλλά και το αβέβαιο μέλλον του λαϊκού αυτού συνοικισμού. Ένα έρημο νησί δίπλα στην Ακρόπολη που καταγράφει σιωπηρά τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαβέλλας
Σενάριο: Δημήτρης Μπαβέλλας – Τάκης Κατσαμπάνης
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Dourgouti-Town.jpg

Αναλυτικά το πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις στη σελίδα opanda.gr





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments