Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΠώς να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο σε στυλ Montessori

Πώς να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο σε στυλ Montessori


Η επίπλωση ενός σπιτιού σύμφωνα με τις αρχές της Montessori σημαίνει ότι οι χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι και προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των μικρών παιδιών, προωθώντας τη μάθηση μέσω της εξερεύνησης και της ανεξαρτησίας.

Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας από τους χώρους που βιώνουν περισσότερο τα μικρά παιδιά.

Ανάμεσα στα απαραίτητα είναι η επιλογή ενός κρεβατιού στο πάτωμα, το οποίο επιτρέπει στα παιδιά να μπαίνουν και να βγαίνουν ανεξάρτητα από το κρεβάτι ήδη από τους 9 μήνες, όταν αρχίζουν να κινούνται περισσότερο και να ανακαλύπτουν τον χώρο γύρω τους.

Μια χαμηλή, ανοιχτή ντουλάπα αποτελεί επίσης πρόσκληση για αυτονομία: το παιδί βλέπει τα ρούχα του και ενθαρρύνεται να τα επιλέξει και να τα πάρει.

Μια άνετη γωνιά ανάγνωσης με μαξιλάρια και βιβλία σε κοντινή απόσταση θα τονώσει αυτή τη σημαντική δραστηριότητα. Συνδυάστε το με μια μοντεσσοριανή βιβλιοθήκη, δηλαδή μια βιβλιοθήκη όπου τα κείμενα τοποθετούνται μετωπικά σε λίγα – ελάχιστα – ράφια, δείχνοντας τα εξώφυλλά τους στα μικρά.

Τόσο για τα παιχνίδια όσο και για τα βιβλία καλό είναι να προτείνεις το περιεχόμενο εκ περιτροπής, ώστε τα μικρά να μην κατακλύζονται από πολλά ερεθίσματα.

Ένα παιδικό τραπέζι θα είναι το ιδανικό σημείο για παιχνίδι και ζωγραφική, ενώ τα επακριβώς οργανωμένα δοχεία, ίσως διαφανή, θα επιτρέψουν σε όλα να έχουν τη θέση τους και θα διδάξουν στο μικρό να φροντίζει τα αντικείμενα. Σιγουρέψου ότι ένα μεγάλο μέρος του δωματίου είναι ελεύθερο και μπορεί να αφήσει χώρο για κίνηση και ελεύθερο παιχνίδι.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments