Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜουσικά ΝέαWardruna: Νέο άλμπουμ με τίτλο "Birna" και DVD "Live at the Acropolis"

Wardruna: Νέο άλμπουμ με τίτλο “Birna” και DVD “Live at the Acropolis”


Από το βαθύ, σκοτεινό δάσος έρχεται να αναδυθεί το “Birna”, το 6ο album των Wardruna, που θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιανουαρίου του 2025 από την Panik Records/ Sony Music. Μέσα από έναν ατελή διάλογο με τη φύση, ο βασικός συνθέτης, Einar Selvik, αναζητά τη “φωνή της αρκούδας”.

Το νορβηγικό συγκρότημα, Wardruna, κυκλοφορεί τώρα το νέο single και music video του, “Himinndotter”. O συνθέτης, Einar Selvik, δηλώνει: “Το ‘Himinndotter (κόρη του oυρανού)’ αποτελεί μέρος έξι τραγουδιών μέσα από τα οποία αναζητούμε την αρκούδα στο επερχόμενο album ‘Birna’ (σ.σ. Αρκούδα) των Wardruna. Ο τίτλος αναφέρεται στην παγκοσμίως διαδεδομένη αντίληψη για τις αρκούδες μυθικής προέλευσης ως ουράνια όντα. Στο ‘Himinndotter’ κάνει guest εμφάνιση η χορωδία γυναικών της Νορβηγίας, Koret Artemis.”

Τα γυρίσματα του music videο του “Himinndotter” έλαβαν χώρα στο Εθνικό Πάρκο Rondane στη Νορβηγία, σε σκηνοθεσία του επί χρόνια συνεργάτη των Wardruna, Tuukka Koski, και σε παραγωγή των Breakfast Helsinki και Ragnarok Film.

To album “Birna” – αρκούδα στα αρχαία Σκανδιναβικά – αποτελεί έργο αφιερωμένο στη φύλακα του δάσους, τη φύλακα της φύσης και τις μάχες της εδώ στη Γη, η οποία έχει εισέλθει σε ένα στάδιο μόνιμης χειμερίας νάρκης, καθώς, εξαιτίας της σύγχρονης κοινωνίας, εκδιώκεται από τον βιότοπό της. Ως αποτέλεσμα, το δάσος σταδιακά πεθαίνει, και αποζητά με λαχτάρα τον παλμό και την καρδιά του, δηλαδή τον ποιμένα του. Η Birna αποζητά την επιστροφή της.

Στο βόρειο ημισφαίριο, η αρκούδα είναι ένα ζώο που εμφανίζεται πολύ συχνά στους μύθους της ανθρωπότητας, και πολλοί ιθαγενείς εξακολουθούν να την θεωρούν τοτέμ, τιμώντας την με τελετές και τραγούδια. Ήταν κάποτε ο φύλακας που όλοι σεβόμασταν, το ζώο που μας βοηθούσε να βρούμε τροφή, ένα πλάσμα που όλοι φοβόμασταν, αλλά και θαυμάζαμε.

Ο χτύπος της καρδιάς της αρκούδας σε χειμερία νάρκη, περίπου εννέα χτύποι ανά λεπτό, γίνεται αισθητός σε όλο το album “Birna”. Αυτή η θεωρία, που αποτελεί μέρος της φύσης, αλλά και της κοσμοθεωρίας των παλαιότερων πολιτισμών, είναι ένα στοιχείο εύκολα αντιληπτό σε κάθε έργο του Einar Selvik. Το “Birna” καλλιεργεί τη διορατικότητα που βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Selvik από την αρχή της καριέρας του: καθώς σπέρνουμε νέους σπόρους πρέπει να καλλιεργούμε και τις παλιές ρίζες.

Όργανα και σοφία από την αρχαιότητα, σε συνδυασμό με σύγχρονα ηχητικά τοπία και ηχογραφημένους ήχους της φύσης προσπαθούν να μας πουν κάτι πολύτιμο για εμάς τους ίδιους. Το album αυτό μας υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι είμαστε μέρος της φύσης, όχι ανώτεροί της, και προσφέρει έναν τρόπο να θυμόμαστε, όχι για τη μνήμη καθαυτή, αλλά για να αποκτήσουμε τόσο νέες όσο και παλιές γνώσεις που, ενδεχομένως, να έχουμε ξεχάσει.

Το νέο album συνοδεύεται από το video της παράστασης των Wardruna στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στην Αθήνα. Η συναυλία αποτελεί το αποκορύφωμα μιας έντονης περιόδου παγκόσμιας περιοδείας, κλείνοντας τον κύκλο Kvitravn με έναν αξιοσημείωτο τρόπο. Η συναυλία, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, περιλάμβανε μοναδικές live εκτελέσεις τραγουδιών από τη δισκογραφία του συγκροτήματος, όπως τα Helvegen, Kvitravn, Heimta Thurs και Lyfjaberg (που θα περιλαμβάνονται στο νέο album “Birna”).

Με τη συναυλία να έχει καταγραφεί από την Kolibri Media, οι Wardruna παρουσιάζουν τώρα το DVD και Blu-Ray “Live at the Acropolis”, με ολόκληρη τη συναυλία, πρόσθετες συνεντεύξεις αλλά και εντυπώσεις όσων κατάφεραν να παρευρεθούν στο meet and greet στο Underflow Record Store.

Παράλληλα με το νέο album, οι Wardruna ετοιμάζουν νέα περιοδεία, η οποία θα ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου στο Red Rocks του Κολοράντο. Το φθινόπωρο του 2024 και την άνοιξη του 2025, το κοινό τους στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία και τη γενέτειρα της μπάντας, τη Νορβηγία, θα βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της “αφύπνισης της αρκούδας” πάνω στη σκηνή. Επιπλέον ημερομηνίες εμφανίσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η συγγραφή και ηχογράφηση του “Birna” έλαβε χώρα από το 2021 μέχρι και το 2024.

Tracklist:

  1. Hertan
  2. Birna
  3. Ljos til Jord
  4. Dvaledraumar
  5. Jord til Ljos
  6. Himinndotter
  7. Hibjørnen
  8. Skuggehesten
  9. Tretale
  10. Lyfjaberg

Συντελεστές:

  • Μουσική: Einar Selvik και Lindy-Fay Hella
  • Στίχοι: Einar Selvik
  • Ερμηνεία: Einar Selvik, Lindy-Fay Hella, Eilif Gundersen, HC Dalgaard, Sondre Veland, John Stenersen, Arne Sandvoll
  • Guest εμφανίσεις: Jonna Jinton (φωνητικά και ηχογραφήσεις πεδίου (field recordings)), Hans Fredrik Jacobsen (φλάουτο ιτιάς), Kenneth Lien (Jaw-harp), Iver Sandøy (backing vocals)
  • Mastering: Lindgren στα Fascination Street Studios
  • Φωτογραφία εξωφύλλου: Tuukka Koski
  • Εικαστικά εξωφύλλου: Øivind A. Myksvoll
  • Φωτογράφηση: Morten Munthe
  • Βιογραφία: Oda Malmin
  • Επιμέλεια: Lauren Barley





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments