Μετά την τεράστια επιτυχία του «120 χτύποι το λεπτό», της ταινίας που κέρδισε το Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών το 2017, η τελευταία δουλειά του Καμπιγιό συνυφαίνει μια ημι-αυτοβιογραφική αφήγηση που συνδυάζεται με την ιστορία του αποικισμού της Μαγαδάσκαρης. To «120 χτύποι το λεπτό», ήταν μία τρυφερή, πολιτικοποιημένη και συγκινητική ταινία για τον τεράστιο αντίκτυπο του AIDS στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990 και στη μάχη τους για μία αξιοπρεπή ζωή.
Ο σκηνοθέτης πέρασε στη Μαγαδασκάρη ένα κομμάτι της παιδικής του ηλικίας και οι μνήμες του είναι πραγματικές. Η ταινία Κόκκινο Νησί διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70 σε μια γαλλική στρατιωτική βάση, στο μεταίχμιο της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία. Εκεί, κρυμμένος σε μια γωνιά του σπιτιού του, ο πρωταγωνιστής κλείνεται σε ένα μεγάλο ξύλινο κιβώτιο και διαβάζει κόμικς με τη Fantômette, μια θηλυκή υπερήρωα της οποίας οι περιπέτειες ζωντανεύουν τακτικά στη φαντασία του. Όταν δεν είναι βυθισμένος στα κόμικ του, ο Τόμας κάνει ποδήλατο, μπλέκει σε παιδικές περιπέτειες και παρατηρεί τον κόσμο που «σιγοβράζει» γύρω του. Η παιδική ηλικία βιώνεται εν μέσω των εντάσεων και της υπόγειας βίας ενός καταρρέοντος αποικιοκρατικού καθεστώτος, σε μία νοσταλγική αλλά πολύπλοκη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.
Οι χαρακτήρες παλεύουν με τους δοσμένους και αντιφατικούς ρόλους που τους έχουν δοθεί μέσα στο σύστημα, ενώ η ομορφιά των τοπίων της Μαδαγασκάρης έρχεται σε αντιπαράθεση με την ωμή πραγματικότητα. Ο ρυθμός της ταινίας αντικατοπτρίζει την αργή, αλλά έντονη μετάβαση ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, όπου οι πολιτισμικές και πολιτικές εντάσεις κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.
Οι ταινίες του Καμπιγιό πραγματεύονται ζητήματα κοινοτήτων που έχουν τεθεί στο περιθώτιο, συλλογικής δράσης και ταυτότητας. Με το Κόκκινο Νησί, ο Ρομπέν Καμπιγιό αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ικανότητά του να υφαίνει ιστορίες που κινούνται σε διαφορετικά κοινωνικά και συναισθηματικά επίπεδα, αντλώντας κινηματογραφικό υλικό και από τις δικές του εμπειρίες.