Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΟ Φοίβος Δεληβοριάς στο Ogdoo Music Group

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Ogdoo Music Group



Σαν σήμερα…

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1973 γεννήθηκε στην Αθήνα ο Φοίβος Δεληβοριάς…

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Όγδοο…

Εκτός από την αρθρογραφία για δίσκους, τραγούδια και συναυλίες, ο Φοίβος Δεληβοριάς ήταν παρών στην παρέα του Ογδόου, μέσα από εννέα, ξεχωριστά τραγούδια, που τραγούδησε συμμετέχοντας σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, που κυκλοφόρησαν από το Ogdoo Music Group.

Σκέφτηκα λοιπόν σήμερα, με αφορμή τα γενέθλιά του, πως είναι μια καλή ευκαιρία για να τα θυμηθούμε και να τα ξανακούσουμε συγκεντρωμένα…

Ο «Πολιορκημένος χρόνος» των Τίτου Πατρίκιου & Ανδρέα Κατσιγιάννη

Το 2019 κυκλοφόρησε μια έκδοση – κόσμημα, με τίτλο «Πολιορκημένος χρόνος», που περιλάμβανε ένα βιβλίο και ένα cd με επτά μελοποιημένα ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη και οκτώ αφηγήσεις ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή.

Η ενορχήστρωση και το programming έγιναν από τον Γιώργο Θεοδωρόπουλο και συμμετείχαν τραγουδώντας ο Γιώργος Νταλάρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Περρής, Απόστολος Μόσιος και ο Φοίβος Δεληβοριάς με το τραγούδι «Υμνώ το σώμα».

Η «Εξακρίβωση» του Δημήτρη Καρρά για τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Το 2019 παρουσιάστηκε μια δισκογραφική δουλειά, με μια σειρά από ανέκδοτα μελοποιημένα ποιήματα του «Πρίγκιπα της ελληνικής rock» Παύλου Σιδηρόπουλου, από τον ταλαντούχο συνθέτη της νεότερης γενιάς (και συνεργάτη στο Ogdoo.gr) Δημήτρη Καρρά.

Στην «Εξακρίβωση» που κυκλοφόρησε σε συμπαραγωγή του Studio Pazl, του Ogdoo Music Group και της Β_Οtherside, ενώ εκδόθηκε παράλληλα και σε βινύλιο από την Β_Οtherside, συμμετείχαν οι Δήμητρα Γαλάνη, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελένη Βιτάλη, Χρήστος Θηβαίος, Ορφέας Πέρίδης, Μίλτος Πασχαλίδης, Λεωνίδας Μπαλάφας, Angelika Dusk, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βιολέτα Ίκαρη και ο Φοίβος Δεληβοριάς με το τραγούδι «Άγνωστοι εσείς».

Τις έξι απαγγελίες αποδίδουν οι Γιώργος Κιμούλης, Λίλιαν Χαριτάκη Άσιμου, Σωτήρης Καλυβάτσης, Αγγελική Σεΐδου, Στεφανία Φιλιπποπούλου και Δημήτρης Βραχνός, ενώ η ενορχήστρωση έγινε από τον Αλέξανδρο Δανδουλάκη, τον Κώστα Κυριακίδη και τον Δημήτρη Καρρά.

Η «Χώρα των αθώων» του Μίλτου Πασχαλίδη

Το 2020, στην περίοδο της καραντίνας, κυκλοφόρησε η τελευταία, μέχρι τότε, δισκογραφική δουλειά του Μίλτου Πασχαλίδη σε δυο εκδόσεις, μια απλή και μια deluxe, ενώ αργότερα εκδόθηκε και σε δίσκο βιντλίου.

Ο δίσκος είχε τίτλο «Στη χώρα των αθώων» και προέκυψε από ένα, άτιτλο, συγκλονιστικό ποίημα που έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου, όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Τέσσερα χρόνια μετά ο Μίλτος έβαλε τη μουσική, «βαπτίζοντας» το τραγούδι από ένα στίχο του ποιήματος.

Τις μουσικές, εκτός του Μίλτου Πασχαλίδη, έγραψαν ο Θάνος Μικρούτσικος κι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και τους στίχους ο Μάνος Ελευθερίου, ο Άλκης Αλκαίος, ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο ίδιος ο Μίλτος. Καθοριστική η συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του Θάνου Μικρούτσικου και του Φοίβου Δεληβοριά στις «Σκιές αγγέλων» σε μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

Η «Πρώτη φορά» του Τάκη Σούκα

Το 2021 ο Τάκης Σούκας παρουσίασε δώδεκα καινούργια τραγούδια σε στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη και του Κώστα Μπαλαχούτη, που κυκλοφόρησαν σε ένα δίσκο με τίτλο «Πρώτη φορά».

Ο δίσκος ονομάστηκε έτσι γιατί, παρά την εξηντάχρονη και πλέον διαδρομή του στο λαϊκό τραγούδι σαν μουσικός και συνθέτης και τις δισκογραφικές συνεργασίες με τους περισσότερους από τους σημαντικούς της εποχής του, υπάρχουν ακόμα ερμηνευτές, που συνυπήρξαν με τον Τάκη Σούκα στο πάλκο και στο studio, αλλά και νεότεροι, που δεν τραγούδησαν δημιουργίες του στη δισκογραφία.

Στο πλαίσιο αυτής της δουλειάς, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, η Γλυκερία, ο Ορφέας Περίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Χρήστος Δάντης, η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Ηρώ Σαΐα συναντήθηκαν με τον Τάκη Σούκα και τραγούδησαν τα καινούργια του τραγούδια. Δεύτερες φωνές έκαναν η Νεφέλη Φασούλη και ο Αποστόλης Ψυχράμης. Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς συμμετείχε με δυο τραγούδια, το «Βρες ένα ψέμα» σε στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη και το «Θα κρατήσω τα όνειρα» με λόγια του Κώστα Μπαλαχούτη. Δεύτερες φωνές έκανε και στα δυο η Νεφέλη Φασούλη.

«Η παγωμένη θεατρίνα» των Νίκου Γκάτσου & Νίκου Χιώτογλου

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και η έκδοση του ανέκδοτου κύκλου ποιημάτων του Νίκου Γκάτσου «Η παγωμένη θεατρίνα», που μελοποίησε ο Νίκος Χιώτογλου, ένας από τους ταλαντούχους συνθέτες της νεότερης γενιάς και τραγούδησαν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Μυρτώ Βασιλείου, Γλυκερία, Βιολέτα Ίκαρη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Λειβαδάς, Θάνος Ματζίλης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Vassilikos και ο Φοίβος Δεληβοριάς στο «Παιδί με τα κόμικς».

Τα κείμενα για την ιστορία της «Παγωμένης θεατρίνας», τις επιμέρους πληροφορίες για τα τραγούδια, όπως και ολόκληρη την έκδοση, επιμελήθηκε η Αγαθή Δημητρούκα. Τις ενορχηστρώσεις έκαναν ο Κωνσταντίνος Μιχαλός, ο Βαγγέλης Μαχαίρας και ο Κωνσταντίνος Γκιβίσης.

Τα «Απρόοπτα» τραγούδια των Χρήστου Νικολόπουλου & Νίκου Αναγνωστάκη

Τον Νοέμβρη του 2021 κυκλοφόρησε σε μια πολυτελή έκδοση με βιβλίο και cd και αργότερα σε δίσκο βινυλίου, μια από τις πιο ολοκληρωμένες δουλειές που παρουσίασε ο Χρήστος Νικολόπουλος τα τελευταία 20-25 χρόνια. Αναφέρομαι στον πρώτο δίσκο του κύκλου «Τα απρόοπτα», με έντεκα τραγούδια σε στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη και έντεκα ερμηνευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους τραγούδησαν συνθέσεις του Νικολόπουλου για πρώτη φορά στη δισκογραφία.

Τραγουδούν ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ιουλία Καραπατάκη, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Θοδωρής Κοτονιάς, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ασπασία Στρατηγού, ο Μανώλης Λιδάκης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ελένη Δήμου και ο Φοίβος Δεληβοριάς, που τραγούδησε «Κρυφά μες στην καβάτζα». Ή συμβολή του Φώτη Σιώτα στην ενορχήστρωση και την οργάνωση παραγωγής ήταν καθοριστική.

«Η κασέτα του Μελωδία» για τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Το 2022 τo Ogdoo Music Group σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99.2 παρουσίασαν σε δίσκο βινυλίου 500 αριθμημένων αντιτύπων, το αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο με τίτλο «H ΚΑΣΕΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΙΑ 99,2 για τον Παύλο Σιδηρόπουλο».

Η διεύθυνση παραγωγής ήταν του Δημήτρη Καρρά, και πραγματοποιήθηκε με την αρωγή της Μελίνας Σιδηροπούλου αδελφής του Παύλου ενώ η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε ζωντανά στο live stage του Μελωδία 99.2.

Ο δίσκος περιέχει γνωστά τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου καθώς και νέα τραγούδια σε ανέκδοτους στίχους και μουσική του Δημήτρη Καρρά. Τα νέα αυτά τραγούδια παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην «Εξακρίβωση», στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω. Τραγούδησαν οι Δήμητρα Γαλάνη, Μίλτος Πασχαλίδης, Βιολέτα Ίκαρη, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Καρράς και ο Φοίβος Δεληβοριάς στο θρυλικό «’69 με κάποιο φίλο» και στο «Άγνωστοι εσείς», που τραγούδησε και στην «Εξακρίβωση»…





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments