Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΗ ρύπανση της ατμόσφαιρας από πυρκαγιές και οχήματα έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο...

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας από πυρκαγιές και οχήματα έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο των παιδιών και στη γνωστική τους λειτουργία


Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, πυρκαγιές και οχήματα, ακόμη και όταν είναι εντός των επίσημων προτύπων ποιότητας αέρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σχετίζεται με διαφοροποιήσεις στους εγκεφάλους των παιδιών, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Developmental Cognitive Neuroscience».

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια συστηματική ανάλυση 40 δημοσιευμένων μελετών, οι οποίες περιλάμβαναν μετρήσεις της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα και της επίδρασής της στον εγκέφαλο παιδιών ηλικίας από νεογέννητα έως 18 ετών.

Η πλειονότητα των ερευνών που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία έχει αποδείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αλλαγές στη δομή των εγκεφάλων των παιδιών. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον όγκο της λευκής ουσίας, ο οποίος σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία, τις συνδέσεις σε όλο τον εγκέφαλο και πρώιμους δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς ο εγκέφαλός τους και το σώμα τους βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης. Συνήθως περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα το σώμα τους να απορροφά περισσότερους ρύπους σε σχέση με το σωματικό τους βάρος.

Πηγή: ΑΠΕ

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments