Η ιδέα προέκυψε από τη μεγάλη ανάγκη, που υπάρχει στην ανεύρεση εργατών για το μάζεμα της ελιάς στο νησί αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Την πρόσκληση προς τους φοιτητές, έκανε ο κ. Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης.
Ενδιαφέρον από τους φοιτητές
Η πρόσκληση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φοιτητών οι οποίοι ήδη ζητούν από την οργάνωση ελαιοπαραγών περισσότερες πληροφορίες. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο οι φοιτητές θα θελήσουν να εργαστούν στο μάζεμα της ελιάς αντί στις καφετέριες και στην εστίαση γενικότερα όπως συνήθως κάνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες που έχουν έως να πάρουν τα πτυχία τους.
Όπως τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σταυρακάκης για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει μια ολόκληρη νοοτροπία και κουλτούρα, που υπάρχει στη χώρα μας γύρω από την απασχόληση της νέας γενιάς στις αγροτικές δουλειές. Ο κ. Σταυρακάκης συνέταξε μια επιστολή-πρόσκληση προς τους φοιτητές τονίζοντας ότι όσοι συμμετάσχουν στο μάζεμα της ελιάς θα πρέπει πρώτα να φροντίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο πανεπιστήμιο και η δουλειά να μην είναι σε βάρος των σπουδών τους.
Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο κ. Σταυρακάκης «ξέρω ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και για την ώρα η πρόσκληση απευθύνεται μόνο σε φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών του νομού Ρεθύμνου. Το πρόβλημα με την εξεύρεση εργατικού δυναμικού είναι πολύ μεγάλο καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί έχουν φύγει ή εργάζονται σε επιχειρήσεις του τουρισμού. Οι ελιές όμως πρέπει να μαζευτούν από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Γι΄αυτό κάναμε το κάλεσμα στους φοιτητές μας με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν ώστε να αποκτήσουν μια επιπλέον εμπειρία από μια ομαδική εργασία και βέβαια να φτιάξουν ένα εισόδημα για τις σπουδές τους. Πάντως, σε καμιά περίπτωση, δεν είμαστε οι πρώτοι. Σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, π.χ. Ολλανδία, αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα τώρα και πολλά χρόνια, δηλαδή η συστηματική απασχόληση φοιτητών στην γεωργία και ειδικά στα θερμοκήπια. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή την νοοτροπία γεγονός που γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και για αυτό όταν τους είπα αυτή την ιδέα μου απάντησαν «σιγά ποιος φοιτητής θα έρθει να δουλέψει στις ελιές». Για την ώρα πάντως υπάρχει μια ανταπόκριση από φοιτητές και τις επόμενες μέρες θα δούμε την εξέλιξη».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εργασίας εδώ.
Πηγή: ethnos.gr