Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΤο πρώτο ρομπότ που παίζει τσέλο σε ζωντανή ορχήστρα

Το πρώτο ρομπότ που παίζει τσέλο σε ζωντανή ορχήστρα



Σε μια εποχή όπου ολοένα και περισσότερο εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη και ο φόβος ότι μια μέρα οι άνθρωποι θα γίνουν απαρχαιωμένοι, ο κόσμος της κλασικής μουσικής έχει παραμείνει σχετικά ατάραχος και η προοπτική μιας ρομποτικής συμφωνικής ορχήστρας μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Τώρα όμως, αυτή η ψευδαίσθηση έχει αλλάξει, καθώς ένα ρομπότ έκανε το ντεμπούτο του παίζοντας τσέλο με μια συμφωνική ορχήστρα.

Σε ένα συναρπαστικό κομμάτι γραμμένο από τον Σουηδικής καταγωγής σύγχρονο κλασικό συνθέτη και παραγωγό Jacob Mühlrad, οι γραμμές μεταξύ ακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής είναι επιδέξια ασαφείς σε αυτή την παράσταση που έλαβε χώρα στο Malmö Live Concert Hall.

Σε αυτό το κλιπ του νέου κομματιού του Jacob, «Veer», η ορχήστρα δημιουργεί έναν γαλήνιο και υπνωτικό ηχόκοσμο, προτού το βιολοντσέλο ενώσει και το συμπληρώσει με ένα διαρκές σόλο και λακωνικό πέρασμα. Η αντίθεση μεταξύ της ομόφωνης λάμψης της ορχήστρας και της θρηνητικής σόλο φωνής του ρομποτικού τσελίστα δημιουργεί ένα δυνατό οπτικό και ακουστικό θέαμα. Φαίνεται σαν το ρομπότ να προσπαθεί να μας πει κάτι μέσα από το μοναχικό του τραγούδι, το οποίο με τη σειρά του σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι δυνατόν ένα ρομπότ να αισθάνεται συναισθήματα και αν μπορεί να τα προκαλέσει στο κοινό.

Για τον Jacob, του οποίου η μουσική βασίζεται σε παγκόσμιες και πολύπλευρες επιρροές, αυτό το έργο δεν είναι να δείξει πως η τεχνολογία θα μπορούσε θεωρητικά να αντικαταστήσει τους μουσικούς, αλλά μάλλον μια μελέτη των δυνατοτήτων του βιολοντσέλου όταν παίζεται από ένα εργαλείο με πολύ διαφορετική ανατομία από τον άνθρωπο και για το πως η τεχνολογία μπορεί να συμπληρώσει την ανθρώπινη μουσικότητα όταν ο άνθρωπος και η μηχανή παίζουν δίπλα – δίπλα.

Το ρομπότ θα εμφανιστεί επίσης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σε αυτήν την πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ ενός ρομπότ και μιας συμφωνικής ορχήστρας.

Ακούγοντας αυτήν την παράσταση, όσοι φοβούνται μια παγκόσμια κατάκτηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι σε θέση να ξεκουραστούν εύκολα και να εκτιμήσουν τις νέες δυνατότητες ήχου που έχει ξεκλειδώσει αυτό το έργο, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ότι αλλάζουν τη «ζωντανή» μουσική για πάντα…

Δείτε το σχετικό video:





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments