Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus αναφέρει ότι η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Νέες ανησυχίες εκφράζονται για το κλίμα, καθώς είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως διαπιστώνει το διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόβλεψη έρχεται την εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των διπλωματών στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop29 και μία ημέρα μετά την επιλογή της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, του μεγαλύτερου ιστορικά ρυπαντή αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη, να αναδείξουν πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.
Προβλέψεις των επιστημόνων
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους και οικοσυστήματα να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού της επιβίωσης, καθώς διαπίστωσαν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες για τους τελευταίους 12 μήνες ήταν κατά 1,62C υψηλότερες από τον μέσο όρο του 1850-1900, όταν η ανθρωπότητα άρχισε να καίει τεράστιες ποσότητες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο μηνιαίο δελτίο της για το κλίμα, η υπηρεσία ανέφερε ότι ο Οκτώβριος του 2024 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί ποτέ, πίσω μόνο από τον Οκτώβριο του 2023, με θερμοκρασίες κατά 1,65C υψηλότερες από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ήταν ο 15ος μήνας στους τελευταίους 16 που ξεπέρασε το όριο του 1,5C.
Στα όρια της επιβίωσης άνθρωποι και οικοσυστήματα
Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να σταματήσουν τη θέρμανση του πλανήτη κατά 1,5C μέχρι το τέλος του αιώνα, αλλά βρίσκονται σε τροχιά για να τον θερμάνουν περίπου στο διπλάσιο.Οι επιστήμονες λένε ότι ένα μόνο έτος πάνω από το όριο δεν σημαίνει ότι έχουν χάσει τον στόχο, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας μετριέται σε δεκαετίες και όχι σε χρόνια. Προειδοποιούν ότι θα αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους και οικοσυστήματα να φτάσουν στο…χείλος του γκρεμού της επιβίωσης. «Ο πολιτισμός μας δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει ένα κλίμα τόσο θερμό όσο το σημερινό», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής του Copernicus. «Αυτό αναπόφευκτα ωθεί την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε ακραία φαινόμενα -και να προσαρμοζόμαστε σε έναν θερμότερο κόσμο- στο απόλυτο όριο».
Τα ευρήματα του Copernicus βασίζονται σε δισεκατομμύρια καιρικές μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς. Οι αναλύσεις της θερμοκρασίας στο σύνολο δεδομένων ERA5 στο οποίο βασίζεται το δελτίο διαφέρουν ελαφρώς από άλλα εξέχοντα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες του κλίματος στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Αναγκαία η δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων
Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση των ρύπων που θερμαίνουν τον πλανήτη και φράζουν την ατμόσφαιρα είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2023. «Η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων είναι μια παγκόσμια δέσμευση για τις εκπομπές», δήλωσε ο Buontempo.