Το λεγόμενο Brain Gain, η επιστροφή δηλαδή των Ελλήνων που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε το 2019. Μπορεί τότε, η φυγή σε χώρες του εξωτερικού να ήταν μια τάση που οδήγησε μεγάλο αριθμό εργαζομένων προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη όμως τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει με την τάση αυτή να κάνει….στροφή και να έχουμε την επιστροφή των Ελλήνων που είχαν φύγει.
Νέα έρευνα του Εθνικού κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου αποτυπώνει νέες σημαντικές πτυχές της επιστροφής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι το κέρδος για την ελληνική οικονομία από την επιστροφή του εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό (τρεις στους τέσσερις) δηλώνει ότι η εμπειρία στο εξωτερικό τους έκανε πιο ανταγωνιστικούς και εφαρμόζουν στην τωρινή τους εργασία στην Ελλάδα, την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες που απέκτησαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ελλάδα αξιολογείται από το 55% των ερωτηθέντων ως «ένας καλός τόπος για να ζει κανείς», κάτι που αναδεικνύεται και στην αξιολόγηση των επιμέρους χαρακτηριστικών της Ελλάδας, όπου ξεχωρίζει η ποιότητα ζωής, με το ποσοστό θετικής γνώμης να ανέρχεται σε 56%.
Στο ερώτημα «Τι θα βοηθούσε στον επαναπατρισμό περισσότερων Ελλήνων του εξωτερικού», το 79% απαντάει «Καλύτερη λειτουργία των θεσμών» και το 78% «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός στις δομές και τις υποδομές του κράτους».
Οι κυριότεροι τομείς απασχόλησης όσων επέστρεψαν είναι οι ακόλουθοι: Κατασκευές (11%), Εκπαίδευση (10%), Νέες Τεχνολογίες – Πληροφορική (10%), Συμβουλευτικές Υπηρεσίες (7), Υγεία (7%), Χονδρικό – Λιανικό Εμπόριο (6%), Τουρισμός (6%). Ένα σημαντικό ποσοστό, λοιπόν, επιστρέφει για να ενισχύσει την αγορά της πληροφορικής – που, όπως ξέρουμε όλοι, βρίσκεται σε αναζήτηση ταλέντου και ανθρώπων. Σχεδόν 8 στους 10 ζητούν εκσυγχρονισμό των υποδομών του κράτους.