Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΠαιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης



Το φεστιβάλ PSAROLOCO υπόσχεται μια μαγευτική σειρά ταινιών – εργαστηρίων – διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για νεότερο κοινό οικογένειες και εκπαιδευτικούς, τo Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με ελεύθερη είσοδο. Ενώ εκπληρώνει τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος Psaroloco Μedia Literacy καθώς συνοδεύεται με ελεύθερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών και με παράλληλες δρασεις.

Το Psaroloco Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου προσφέρει 52 υψηλού επιπέδου δημιουργικές ταινίες μικρού μήκους όλων των ειδών κινούμενο σχέδιο- ντοκιμαντέρ – μυθοπλασία από 17 χώρες που ενθαρρύνουν τη συμπερίληψη, την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, την οικολογική συνείδηση, την ισότητα, τον διαπολιτισμικό διάλογο, την κοινωνική ένταξη και την ενσυναίσθηση. Οι ταινίες συμμετείχαν ή απέσπασαν διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ ( Annecy, Clermont- Ferrand, Βerlinale κ. α) στα βραβεία Cesar και κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε ενότητες και ηλικιακές ομάδες. (από 4 ετών και για όλη την οικογένεια) Όλες οι ταινίες προβάλλονται με Ελληνικούς υπότιτλους.

Κάθε κινηματογραφική προβολή στο φεστιβάλ συνοδεύεται από ξεχωριστό εκπαιδευτικό τετράδιο που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη μέσω των ερωτήσεων συζήτησης και των προτροπών δραστηριότητας. Ενώ ταυτόχρονα κάνουν εισαγωγή και σας προσκαλούν να γνωρίσετε την εκπαιδευτική τάξη PsarolocoEdu.

«Πιστεύουμε στη δύναμη του κινηματογράφου που εμπνέει και ενδυναμώνει τους νέους και δεσμευόμαστε να παρέχουμε μια πλατφόρμα για διαφορετικές φωνές και προοπτικές» αναφέρει η ιδρύτρια Σουλτάνα Κουμούτση. “Μαζί μας στο ταξίδι είναι οι ​ κινηματογραφικοί μας πρεσβευτές μας βοηθούν να υπερασπιστούμε τον κινηματογράφο και τη χρήση του στην εκπαίδευση σε όλα τα μέρη της Ελλάδας”

Το φεστιβάλ καθώς έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα με βραβεία που θα απονεμηθούν σε ηλικιακές κατηγορίες και θεματικές μια ομάδα αξιότιμων κριτών αποτελούμενη από επαγγελματίες του κλάδου θα επιλέξουν τις νικήτριες ταινίες.

Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ απαρτίζεται από:

Agustí Argelich βραβευμένος παραγωγός και συντονιστής συμπαραγωγών ντοκιμαντέρ TV3 Televisió de Catalunya και σκηνοθέτης προγράμματος EL DOCUMENTAL.

Κλείσιμο

Maarit Jaakkola, PhD συν διευθύντρια του Nordicom, ενός κέντρου έρευνας στα σκανδιναβικά μέσα ενημέρωσης, και αναπληρώτρια καθηγήτρια δημοσιογραφίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Μέσων και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Μέλος του συμβουλίου κινηματογραφικής παιδαγωγικής στο Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Έφη Παππά είναι βραβευμένη σκηνοθέτις (Animation και Live Action) με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο.
Bert Pieters πατέρας 2 γιων, ηλικίας 6 και 9 ετών. Μέλος του προσωπικού οπτικού γραμματισμού, παραπληροφόρησης και διαδικτυακού μίσους στο Mediawijs, το Φλαμανδικό κέντρο γνώσης για τον ψηφιακό γραμματισμό και τα μέσα επικοινωνίας.Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο έργο TeaMLit που στοχεύει στη δημιουργία και ενίσχυση ενός δικτύου εκπαιδευτών εκπαιδευτικών που εργάζονται για τον γραμματισμό στα μέσα σε όλη την Ευρώπη.

Νίκος Τσουκνίδας έχει ζήσει, δουλέψει και σπουδάσει (NTUA, Kyudai) ως εικονογράφος και μηχανικός υπολογιστών στην Ελλάδα, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη 12χρονη καριέρα του στο BBC έγραψε κώδικα σχεδόν σε όλες τις γλώσσες που υπάρχουν (εκτός από Perl) και κατά 99.99% όταν επισκέπτεστε ένα site του BBC τρέχει κάποια ρουτίνα του. Τον Ιούνιο του `23 βγήκε το πρώτο του graphic novel “Portraits” με την Βελγική εκδοτική Dargaud.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛ – ΟΜΙΛΙΕΣ Κυριακή 21 Απριλίου
Μια πρωτοβουλία για ειλικρινείς και οξυδερκείς συζητήσεις που βοηθούν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της αφήγησης των παιδιών.

Κλιματική έκτακτη ανάγκη ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

15:15 Προβολή της θεματικής ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Περιβάλλον»
16:30 Παρουσίαση / Συζήτηση

Μετά την προβολή της ταινίας “TITI – Στο πέρασμα του κυκλώνα” που προβάλλεται στην ενότητα “Ανθρώπινα Δικαιώματα και Περιβάλλον” θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γιώργο Καραπανάγο επιδημιολόγο και Αναλυτή Δεδομένων Δημόσιας Υγείας με εμπειρία σε αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τη σκηνοθέτρια Νατάσσας Μπλάτσιου.

ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

17:00 Συζήτηση: ​Η σημασία της συμμετοχικότητας και της διαφορετικότητας στη βιομηχανία του κινηματογράφου Με την υποστήριξη του British Council στην Ελλάδα.
Καλεσμένοι ομιλητές:

Joseph Inman σκηνοθέτης της ταινίας “SPINES”. Το Spines είναι η πρώτη ταινία που χρηματοδοτείται από το BFI NETWORK και έχει αυτιστικό σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή.
Δημήτρης Ζάχος σκηνοθέτης της ταινίας μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ “Λώξη” που παρουσιάζει την Λωξάντρα ένα κορίτσι με σύνδρομο Down που καλείται να συμμετάσχει στη νέα παραγωγή στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Συντονιστής:
Βαγγέλης Καρατζάς κριτικός κινηματογράφου – πατέρας αυτιστικού παιδιού και ακτιβιστής σε ότι αφορά τα δικαιώματα των αυτιστικών ατόμων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ANIMATION για παιδιά 7 – 9 ετών
Σάββατο 20 Απριλίου – Εναρξη: 17:00 ​

Οι εικαστικοί animator και εκπαιδευτικοί Γιάννης Αλεξάκης και Ανδριανή Βεντούρη από την εκπαιδευτική πλατφόρμα Animaphile θα αποκαλύψουν στα παιδιά τη βασική λειτουργία του stop motion animation ως τεχνική για τη δημιουργία video κινούμενης εικόνας.Τα παιδιά θα εργαστούν ομαδικά συνδυάζοντας τα εικαστικά με το animation. ​ Αποτέλεσμα του εργαστηρίου είναι η παραγωγή δυο σύντομων σκηνών stop motion animation.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή
Η δυνατότητα παρακολούθησης του εργαστηρίου θα δοθεί σε περιορισμένο αριθμό συμμετοχών
με απαραίτητη την προκράτηση θέσης.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Κινούμενα σχέδια για δημοτική τάξη ​

Κυριακή 21 Απριλίου Διάρκεια εργαστηρίου: 60’ / Εναρξη: 10:00
Αυτό το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στην τέχνη των μέσων και στη δημιουργική παιδεία, με πρακτικούς τρόπους χρήσης της κινούμενης εικόνας στην τάξη. Οι αρχάριοι στο animation είναι ευπρόσδεκτοι.

Υλοποίηση: Jan Mika Animator της τρυφερής ταινίας «Η ΧΗΝΑ»

Με την υποστήριξη του Τσεχικου κέντρου της Αθήνας

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στα αγγλικά / Η είσοδος είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή. Η δυνατότητα παρακολούθησης του εργαστηρίου θα δοθεί σε περιορισμένο αριθμό συμμετοχών με την προϋπόθεση της προκράτησης θέσης.

Ακολουθούν τα highlights:

Ταινίες μικρού μήκους για μικρά παιδιά

​Εκπληκτικές πολύχρωμες και μελωδικές μικρές ιστορίες κινουμένων σχεδίων για παιδιά 4 ετών και άνω χωρίς διάλογο. Εκεί θα γνωρίσουμε τον Μπόρις ο φούρναρης του χωριού που φτιάχνει μια φρέσκια παρτίδα ψωμιού και αρτοσκευάσματα για όλους τους γείτονές του μέχρι… Αψού! Δεν μπορεί να σταματήσει να φτερνίζεται. Έχει γίνει αλλεργικός στο αλεύρι. Πώς θα καταφέρει να συνεχίσει να ψήνει για όλους στο χωριό.

Ταινίες μικρού μήκους | Μικρές Περιπέτειες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρού μήκους κινούμενων σχεδίων και μυθοπλασίας γεμάτες τρυφερότητα και ανακαλύψεις για ηλικίες 7 ετών και άνω . Οι ιστορίες αφηγούνται περιπέτειες – δύναμης αδυναμίας, διαφορετικότητας και αλληλεγγύης και με πολύ χιούμορ δίνουν μια εικόνα για τον κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο συναρπαστικά πλάσματα. Οπως ο φίλος μας ο Αλφόνσο ένας νεαρός σκίουρος που έχει πάντα το κεφάλι του στα σύννεφα. Του αρέσει να τα βλέπει και μερικές φορές τραβάει στιγμιότυπα με τη κάμερα του. Οι γονείς και οι φίλοι του δυσκολεύονται να πάρουν το χόμπι του στα σοβαρά. Αλλά το σύννεφο δεν είναι πάντα εύκολο – ο Αλφόνσο μερικές φορές πρέπει να είναι τόσο γενναίος όσο μερικοί από τους μεγάλους εξερευνητές της εποχής μας.

Ταινίες μικρού μήκους | Φύση και φιλία

Στο πρόγραμμα συναντάμε ταινίες κινουμένων σχεδίων για ηλικίες 10 ετών και άνω που συναρπάζουν με τις ιστορίες τους. Με ερέθισμα την φιλία και την φύση αποκαλύπτεται η αναζήτηση της σύνδεσης και αναγνώρισης της φιλίας. Ανάμεσά τους η απολαυστική, πανκ και φεμινιστική αναζωογονητική κωμωδία (για μικρούς και μεγάλους!!) “ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΠΙΚΙΝΙ!“ της Justine Gauthier που παίρνει στα σοβαρά την άποψη των παιδιών δείχνοντας την πολιτική τους ικανότητα να αναδεικνύουν τον παραλογισμό των κανόνων και των ορίων που έχουμε ντυθεί ως διαμορφωμένοι ενήλικες.
Καθώς και η βραβευμένη με Cesar ταινία ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 96 σε σκηνοθεσία Mathilde Bédouet

Ταινίες μικρού μήκους | Η Φωνή σου

Στο πρόγραμμα συναντάμε ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για ηλικίες 12 ετών και άνω μια επιλογή από μικρού μήκους ταινίες που όχι μόνο διασκεδάζουν αλλά και προκαλούν σκέψη και προκαλούν βαθιά συναισθήματα. Σε έναν κόσμο όπου οι φωνές των νέων συχνά δεν ακούγονται και οι ιστορίες παραμένουν ανείπωτες, ο κινηματογράφος χρησιμεύει ως ένα ισχυρό μέσο για να ενισχύσει τις φωνές των περιθωριοποιημένων, των παραμελημένων και των παρεξηγημενων.
Ένα ταξίδι μέσα από αφηγήσεις που εξερευνούν την πολυπλοκότητα της εφηβείας, την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος και την καθολική λαχτάρα για σύνδεση και κατανόηση. Από τους πολυσύχναστους δρόμους του Καναδά μέχρι τα γαλήνια τοπία της Κίνας από τις οδυνηρές στιγμές της απώλειας μέχρι τις χαρές της απροσδόκητης συντροφικότητας κάθε ταινία προσφέρει μια μοναδική οπτική στην ανθρώπινη εμπειρία.

Μικρού μήκους αποκλειστικά για εφήβους

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες για ηλικίες 14 ετών και άνω με δύο βραβευμένες Ελληνικές παραγωγές. Οι ταινίες είναι η αφορμή για περιπλάνηση αναζητώντας τον συνδετικό κρίκο με την οικογένειά, την ενηλικίωση και τα νέα μέσα. Μια σειρά από ιστορίες που υπόσχονται να έχουν απήχηση σε βαθύ επίπεδο, εξερευνώντας θέματα θάρρους, ταυτότητας, φιλίας και αγάπης. Από τον γεμάτο αδρεναλίνη κόσμο των ακροβατικών στην ταινία «Η ακροβατική ηλικία» μέχρι το θαρραλέο ταξίδι επιβίωσης στα «250 χλμ» κάθε ταινία προσφέρει μια μοναδική οπτική για τις προκλήσεις και τους θριάμβους της εφηβείας.

Ειδικό αφιέρωμα «Ανθρώπινα δικαιώματα και περιβάλλον»

Πρόγραμμα για νέους 14 ετών και για όλη την οικογένεια ένα ταξίδι αφύπνισης μυαλών και ανάφλεξης καρδιών. Οι επιλεγμένες ταινίες μας προκαλούν να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν, να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και να υποστηρίξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Καθώς βυθιζόμαστε στις αφηγήσεις των παιδιών της Ουκρανίας που ανακαλύπτουν τον νεο τόπο ενός νεαρού Ισραηλινού κοριτσιού που ταξιδεύει σε ένα νέο σπίτι και της σουδανής νεολαίας που διαμορφώνει ένα νέο μέλλον ας θυμηθούμε τη σημασία της ενσυναίσθησης, της κατανόησης και της δράσης. Μέσα από αυτές τις ισχυρές ιστορίες μας υπενθυμίζεται η ανθρωπιά και η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης πιεστικών ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Tαινίες Μικρού Μήκους από παιδιά

Στο πρόγραμμα “ταινίες μικρού μήκους από παιδιά” τα παιδιά εκφράζουν τις ανησυχίες τους προβληματισμούς τους και τα όνειρά τους και ευρύτερα το πώς βλέπουν τον κόσμο και την ζωή τους. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να συνθέσουμε μια συνολική εικόνα για το πώς ζουν τα παιδιά σε διαφορετικές χώρες και ηπείρους και να συμβάλλουμε στο να εξοικειωθούν τα παιδιά με άλλες κουλτούρες και με την έννοια της διαφορετικότητας. Το πρόγραμμα προβάλλεται αποκλειστικά διαδικτυακά στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ. Οι ταινίες μικρού μήκους από παιδιά προβάλλονται και τις δυο μέρες αποκλειστικά διαδικτυακά μέσα από την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ

Σχετικά με το Psaroloco Media Literacy Project

Το Πρόγραμμα/Εργαστήρια Παιδείας στα Μέσα Psaroloco (Media Literacy Project / Labs) από το 2010 προωθεί την παιδεία στα μέσα ή αλλιώς οπτικοακουστική παιδεία με δεξιότητες
πρόσβασης δημιουργικής χρήσης και κριτικής ανάλυσης του περιεχομένου ενσωματώνοντας τους δασκάλους ως πρωταρχικούς φορείς του νέου αυτού οπτικοακουστικού αλφαβητισμού
μέσω του κινηματογράφου. To Psaroloco Media Literacy δεσμεύεται να διευρύνει την πρόσβαση στις τέχνες για όλα τα παιδιά και είναι περήφανη που παρέχει δωρεάν PsarolocoEdu
Classroom.

Πληροφορίες
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στην επίσημη σελίδα www.psaroloco.org





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments