Νέα ερευνητικά ευρήματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται τη νύχτα έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από εκείνους που γυμνάζονται το πρωί.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα άτομα που ασκούνται μετά τις 6 το απόγευμα έχουν 61% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 36% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σχέση με τα παχύσαρκα άτομα που δεν ασκούνται καθόλου.
Τα οφέλη της πρωινής άσκησης για τα παχύσαρκα άτομα ήταν περίπου τα μισά, 33% και 17% αντίστοιχα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες άσκησης και τα αποτελέσματά τους σε διάστημα οκτώ ετών σε περίπου 30 000 παχύσαρκους ανθρώπους με μέση ηλικία 62 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης, η εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα παρακολουθήθηκε με τη χρήση ενός 24ωρου fitness tracker.
Η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει περπάτημα και καθαρισμό του σπιτιού.
Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με την ώρα της ημέρας που ασκούνταν: πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Ο πρωινός τύπος ήταν από τις 6 π.μ. έως το μεσημέρι. Το απόγευμα από το μεσημέρι έως τις 6μμ. Οι απογευματινοί ασκούμενοι ασκούνταν από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Οκτώ χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στην ηλικία, το φύλο, τις καπνιστικές συνήθειες και τη διατροφή. Επίσης, δεν συμπεριέλαβαν άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου ή καρκίνου.
Όσοι ασκούνταν το βράδυ είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Όσοι ασκούνταν το απόγευμα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Γιατί όμως η νυχτερινή άσκηση έχει μεγαλύτερη επίδραση; Η απάντηση των ερευνητών είναι ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι συχνά υψηλότερα στο τέλος της ημέρας. Οι μύες χρησιμοποιούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ως καύσιμο, το οποίο τους δίνει περισσότερη ενέργεια. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βραδινή άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση τη νύχτα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.