Καθημερινά χρησιμοποιείς χιλιάδες λέξεις, τις περισσότερες φορές χωρίς να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στο κατά πόσο είναι αρνητικές ή θετικές, ή ακόμα και στο ποια είναι η προέλευση της. Ωστόσο, όταν λες κάτι που από τη ρίζα του είναι αρνητικό, όπως το «δεν», το «μη» και το «όχι», ο εγκέφαλος σου λαμβάνει την αρνητική αυτή πρόθεση και την καταγράφει στο υποσυνείδητο σου. Έρευνες έχουν δείξει πως αυτή η διαδικασία επηρεάζει άμεσα τόσο την ψυχολογία όσο και τις πράξεις μας, καθώς υποσυνείδητα δημιουργούν χρόνιο και έντονο στρες.
Σε αυτή τη διαδικασία παίζει καίριο ρόλο το RAS (Reticular Activating System), ένα ‘κουτί’ που συγκεντρώνει πληροφορίες και της αποθηκεύει μέσω του εγκεφάλου μας. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιούμε λέξεις ή εκφράσεις, το RAS τις κρατάει ως πρωταρχικές πληροφορίες οι οποίες ασυναίσθητα και πάλι, γίνονται πεποιθήσεις, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος ο εγκέφαλος ψάχνει να βρει αποδείξεις για να το επιβεβαιώσει (άλλη μια εκπληκτική λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου!). Για παράδειγμα, αν λες και σκέφτεσαι συνεχώς πως ‘δεν’ θα βρεις ‘ποτέ’ τον ιδανικό σύντροφο, η πρόθεση που δημιουργείς είναι αρνητική και άρα και η πεποίθηση σου είναι εξίσου αρνητική. Σε αυτή τη περίπτωση προσπάθησε να αλλάξεις το ‘ποτέ’ με το ‘ακόμη’. Παρατήρησε τη διαφορά και το αντίκτυπο που σιγά σιγά θα έχει στη διάθεση σου αλλά και στους γύρω σου.
Επιπλέον, κάθε φορά που ώστε και χιουμοριστικά λες πόσο κουρασμένος ή πόσο άτυχος είσαι δημιουργείς μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δημιουργείς δηλαδή μια συγκεκριμένη ιδέα για τον εαυτό σου ή οποία κατά συνέπεια μετουσιώνεται σε πραγματικότητα.
Ποια είναι η λύση; Αρχικά ξεκίνα να παρατηρείς τον τρόπο που εκφράζεσαι και που σκέφτεσαι. Θυμήσου πώς ανταπεξήλθες σε μια δύσκολη κατάσταση και τι μάθημα πήρες από αυτό για την δύναμη και την ιδιοσυγκρασία σου. Μέσα από την εξάσκηση μπορείς να αλλάξεις τις λέξεις που χρησιμοποιείς (αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη δύναμη που έχουν) και να διώχνεις τις αρνητικές σκέψεις, αλλάζοντας έτσι τη νοοτροπία σου και στη συνέχεια τον τρόπο που χειρίζεται τα γεγονότα στη ζωή σου.
«Οι σκέψεις σου γίνονται λέξεις, οι λέξεις γίνονται πράξεις, οι πράξεις γίνονται συνήθειες…», Μαχάτμα Γκάντι
Κεντρική εικόνα: iStock