Το τσιπάρισμα των κατοικίδιων ζώων είναι σημαντικό για πολλούς λόγους, τόσο για την ευημερία των ζώων όσο και για την ευκολία των ιδιοκτητών τους:
Ταυτοποίηση και Επανένωση με τον Ιδιοκτήτη:
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του τσιπαρίσματος είναι η δυνατότητα ταυτοποίησης του ζώου. Αν το ζώο χαθεί ή κλαπεί, το τσιπ βοηθά να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης.
Νομική Συμμόρφωση:
Η συμμόρφωση με αυτή τη νομοθεσία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποφύγουν πρόστιμα ή άλλες νομικές συνέπειες.
Πρόληψη Εμπορίου και Κακοποίησης Ζώων:
Με την ταυτοποίηση των ζώων, δυσκολεύεται η πώληση κλεμμένων ζώων και μειώνεται η κακοποίηση ζώων, καθώς οι παράνομοι ενέργειες μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα.
Διευκόλυνση Ταξιδιών:
Για τα ταξίδια με κατοικίδια, ειδικά διεθνώς, το τσιπάρισμα είναι συχνά απαραίτητο για την είσοδο σε πολλές χώρες, διευκολύνοντας τη διαδικασία ταξιδιού και την τήρηση των διεθνών κανονισμών.
Γενική Διαχείριση Πληθυσμού Ζώων:
Το τσιπάρισμα βοηθά στην καταγραφή και τη διαχείριση του πληθυσμού των κατοικίδιων ζώων, προάγοντας την υγειονομική επιτήρηση και τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων.
Τι είναι όμως το microchip και πώς λειτουργεί;
Το τσιπάρισμα λειτουργεί με την εισαγωγή ενός μικροσκοπικού τσιπ στο σώμα του ζώου, συνήθως κάτω από το δέρμα στον ώμο. Αυτό το τσιπ περιέχει έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης, ο οποίος μπορεί να διαβαστεί με ειδικό σαρωτή.
Ο αριθμός συνδέεται με μια βάση δεδομένων όπου καταγράφονται στοιχεία όπως ονομασία του ζώου, στοιχεία του ιδιοκτήτη, διεύθυνση κατοικίας και στοιχεία επικοινωνίας. Έτσι, αν το ζώο βρεθεί από κάποιον άλλο ή από τις αρχές, μπορεί εύκολα να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το τσιπ δε λειτουργεί ως GPS (κάτι που προϋποθέτει συνεχή ακτινοβολία, γι΄ αυτό δεν ενδείκνυται) και δεν μπορεί να παρακολουθεί την τοποθεσία του ζώου σε πραγματικό χρόνο. Απλώς παρέχει μια μέθοδο για την ταυτοποίηση του ζώου αν αυτό βρεθεί.
Παράλληλα εξίσου σημαντικός στόχος είναι η διασφάλιση της υπεύθυνης κηδεμονίας τόσο με τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων που ανακύπτουν από φαινόμενα εγκατάλειψης όσο και με την αποτροπή φαινομένων κακοποίησης δεδομένου ότι ο κηδεμόνας καθίσταται υπεύθυνος για την ευζωία και ευημερία του ζώου.
Ποιες είναι οι απαιτούμενες ενέργειες για την εγγραφή ενός ζώου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς;
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι το τσιπάρισμα του ζώου. Αυτό πρέπει να γίνεται από εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος θα χρειαστεί στοιχεία για το ζώο (όπως είδος, φυλή, χρώμα, ηλικία κ.α.) και τον ιδιοκτήτη (όπως όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας) και θα καταχωρήσει τα στοιχεία του ζώου και του ιδιοκτήτη στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να διατηρεί ενημερωμένα τα στοιχεία του ζώου και τα δικά του στοιχεία στο μητρώο. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές διεύθυνσης, αλλαγές ιδιοκτησίας ή θανάτου του ζώου.
Ποιες είναι οι κυρώσεις για τους pet parents που δεν τσιπάρουν τα ζώα τους;
Η παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής σκύλου ή γάτας ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς επιφέρει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για τον ιδιοκτήτη.