Αυτό που φοβόμασταν από τις αρχές Απριλίου και είχαμε τονίσει σε ρεπορτάζ μας δυστυχώς έγινε: Τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας που μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τον Φεβρουάριο του 2023, ακόμη και την Πασχαλινή περίοδο δεν έχουν ούτε όλες τις αίθουσές τους ανοιχτές, ούτε διευρυμένο (θερινό) ωράριο.
Αυτή η απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί στα πέντε μεγάλα μουσεία περιγράφηκε λεπτομερώς στη συνέντευξη Tύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη..
Αρχαιολόγοι: Μουσεία με τις μισές αίθουσες κλειστές
«Είναι Πάσχα, και τα 5 μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, μαζί και ο Λευκός Πύργος, είναι ανοιχτά ως τις 3 το μεσημέρι αντί για τις 8 μμ που ήταν πάντα το ωράριο τέτοια εποχή. Οι επισκέπτες που θα πήγαιναν έως τις 8 λοιπόν, στριμώχνονται έως τις 3 μμ και μάλιστα σε περιορισμένες αίθουσες, γιατί οι μισές αίθουσες είναι κλειστές. Από τότε που έγιναν νομικά πρόσωπα ζούμε μια κατάσταση που δεν ζήσαμε ούτε στα μνημόνια. Φτάσαμε να μην ξέρουμε πότε τα μεγάλα μουσεία θα ξεκινήσουν το θερινό τους ωράριο» είπε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα.
Για να είμαστε πιο ακριβείς, όταν αναφερόμαστε στα 5 μεγάλα μουσεία, εννοούμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τα Βυζαντινά Μουσεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ με διορισμένα διοικητικά συμβούλια από την υπουργό τον Φεβρουάριο του 2023.
Ούτε συνδετήρα δεν μπορούν να αγοράσουν τα Μουσεία, ένα έτος μετά την μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα
Πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ξεναγών: Ατελείωτες ουρές στο ΕΑΜ
Ο Κρίτων Πιπέρας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ξεναγών, τόνισε πως «έχουμε ατέλειωτες ουρές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και όχι μόνο, καθώς πολλοί τουρίστες κλείνουν τα εισιτήρια τους μήνες πριν. Όταν ωστόσο, φτάνουν στην Ελλάδα, δεν ξέρουν ούτε ποιες ώρες είναι ανοιχτά τα μουσεία ούτε αν θα είναι διαθέσιμη η συλλογή που επιθυμούν να επισκεφθούν, καθώς λόγω υποστελέχωσης πολλές αίθουσες είναι κλειστές».
Σημειώστε πως σε αυτά τα 5 μεγάλα Αρχαιολογικά Μουσεία εφαρμόζεται ήδη το θερινό εισιτήριο – το οποίο έχει τη διπλάσια τιμή από το χειμερινό- παρότι λόγω της έλλειψης προσωπικού περισσότερες από τις μισές τους αίθουσες παραμένουν κλειστές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας εκτός της Τρίτης που λειτουργεί μέχρι τις 20.00, κλείνει στις 16.00 και λειτουργεί το 1/3 των αιθουσών του.
Τα “κενά” των πέντε μουσείων
Σκοπός όλης αυτής της τρομερής και υπερσύγχρονης μεταρρύθμισης με τα ΝΠΔΔ ήταν να αποκτήσουν τα Μουσεία αυτά μία ευελιξία και να μην εμποδίζεται η λειτουργία τους από διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα. Τουλάχιστον έτσι έλεγαν οι υποστηρικτές του νόμου. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά σήμερα, εν έτει 2024, τα δήθεν “ευέλικτα” πέντε Μουσεία Νομικά Πρόσωπα με διορισμένα από την κυβέρνηση ΔΣ και Γενικές Διευθύντριες δεν έχουν καταφέρει καν να προσλάβουν ΙΔΟΧ φυλακτικό και άλλο προσωπικό για να λειτουργήσουν με το θερινό ωράριο από 1/4/2024.
Η Δέσποινα Κουτσούμπα στη Συνέντευξη Τύπου χαρακτηριστικά είπε πως «στη Διαύγεια δεν υπάρχει σύμβαση καθαριότητας σε κανένα μουσείο. Στο Βυζαντινό ας πούμε έχουν από τον Οκτώβρη μία καθαρίστρια. Η κλοπή στο ίδιο Μουσείο δεν είναι θέμα; Και δεν έχει βγάλει ανακοίνωση ούτε το Μουσείο ούτε το Υπουργείο.
Δεν φταίει μόνο ο νόμος λοιπόν, φταίνε και οι διοικήσεις τους. Ο ΣΕΑ εντόπισε μια σειρά παραβάσεις οικονομικές, διοικητικές και άλλες στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και έκανε αναλυτική καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη διαχείριση του 2023. Σας ενημερώνουμε ότι με βάση την καταγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα».