Ο διαγωνισμός της Eurovision διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) από το 1956 και μετά, με εξαίρεση το 2020 λόγω της πανδημίας, στον οποίο συμμετέχουν κυρίως Ευρωπαϊκές χώρες, με 52 συνολικά χώρες να έχουν λάβει μέρος τουλάχιστον μία φορά. Η χώρα μας ξεκίνησε να συμμετέχει στον διαγωνισμό το 1974 και η Κύπρος το 1981.
Στη μακρά ιστορία του διαγωνισμού της Eurovision έχουν αναδειχθεί νέα ταλέντα μέσα από τα τραγούδια που έλαβαν μέρος, έχει γίνει αναφορά σε κοινωνικά ζητήματα που απασχόλησαν τους πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ και οι χώρες που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να προβληθούν ως τουριστικοί προορισμοί.
Ας θυμηθούμε μερικά από τα τραγούδια που αγαπήσαμε σε ολόκληρη την ιστορία της Eurovision:
⦁ ABBA – «Waterloo»:
Η Σουηδική συμμετοχή του 1974, χάρισε στους ΑΒΒΑ τη νίκη καθώς και διεθνή αναγνώριση. Το τραγούδι τους έφτασε στα charts δεκάδων χωρών, πιστοποιήθηκε «Πλατινένιο» και ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα κορυφαία τραγούδια στην ιστορία του διαγωνισμού:
⦁ Σοφία Βόσσου – «Άνοιξη»:
Η Ελληνική συμμετοχή στη Eurovision του 1991, ένα τραγούδι του Ανδρέα Μικρούτσικου και ερμηνεία της Σοφίας Βόσσου, το οποίο κατέκτησε την 13η θέση αλλά θεωρείται ένα από τα διαμάντια που έστειλε ποτέ η χώρα μας στον διαγωνισμό:
⦁ Toto Cutugno – «Insieme 1992»:
Η Ιταλική συμμετοχή στη Eurovision του 1990. Ένα τραγούδι για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αποδοχής στη διαφορετικότητα των λαών της, που δικαίως κατέκτησε την 1η θέση και ιστορικά την 2η νίκη της Ιταλίας – μέχρι εκείνη τη στιγμή – στον διαγωνισμό:
⦁ Marie Myriam – «L’ Oiseau et l’ Enfant»:
Η συμμετοχή της Γαλλίας στον διαγωνισμό της Eurovision του 1977. Απέσπασε την 1η θέση και αποτελεί την τελευταία – μέχρι στιγμής – νίκη της Γαλλίας στην ιστορία του διαγωνισμού:
⦁ Jeljko Joksimovic – «Lane Moje»:
Η υποψηφιότητα της χώρας «Σερβία – Μαυροβούνιο» για την Eurovision του 2004 που πραγματικά εντυπωσιάζει. Η πολύπαθη χώρα από τον πρόσφατο – για εκείνη την εποχή – πόλεμο, διαλύθηκε το 2006 οπότε και η Σερβία και το Μαυροβούνιο ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητα κράτη, η κοινή μουσική τους εμφάνιση όμως άφησε το στίγμα της στην ιστορία του διαγωνισμού, καθώς απέσπασε τη 2η θέση:
⦁ Alexander Rybak – «Fairytale»:
Πρόκειται για τη Σουηδική συμμετοχή στη Eurovision του 2009. Απέσπασε την 1η θέση και ιστορικά την 3η νίκη για τη Σουηδία στην – μέχρι τότε – ιστορία του διαγωνισμού:
⦁ Lordi – «Hard Rock Hallelujah»:
Πρόκειται για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στον διαγωνισμό της Eurovision του 2006, ο οποίος μετά τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου το 2005 διεξήχθη στην Ελλάδα. Το τραγούδι απέσπασε την 1η θέση σημειώνοντας την 1η νίκη της Φινλανδίας στην ιστορία του διαγωνισμού κατακτώντας ρεκόρ ψήφων, το οποίο έσπασε 3 χρόνια αργότερα ο Alexander Rybak:
⦁ Έλενα Παπαρίζου – «My Number One»:
Θα ήταν παράλειψη να μην συμπεριλάβουμε τη συμμετοχή της Έλενας Παπαρίζου, το 2005, με ένα τραγούδι σε μουσική του Μάνου Ψαλτάκη και στίχους του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού, που χάρισε στη χώρα μας τη μοναδική νίκη – μέχρι σήμερα – στην ιστορία του διαγωνισμού: