Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΟ εξαιρετικός Άντονι Χόπνκινς υποδύεται τον Sigmund Freud!

Ο εξαιρετικός Άντονι Χόπνκινς υποδύεται τον Sigmund Freud!



Αυτή την Πέμπτη 23 Μαΐου βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες η πολυαναμενόμενη ταινία «Η Τελευταία συνεδρία του Φρόιντ» με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ, Άντονι Χόπκινς! Ο εξαιρετικός ηθοποιός υποδύεται υποδειγματικά τον Σίγκμουν Φρόιντ, γνωστό και ως «πατέρα της ψυχανάλυσης», ενώ ο ίδιος έχει συνθέσει τις μελωδίες που ακούγονται στο πιάνο ξεδιπλώνοντας ένα ακόμα ταλέντο του.

Η ταινία αναφέρεται στη συνάντηση του Φρόιντ με τον συγγραφέα Κ.Σ. Λούις και η ιστορία μας γυρίζει στο Λονδίνο, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1939, μια δύσκολη περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος του πολέμου.

Τις τελευταίες μέρες του, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ενώ έχει πρόσφατα δραπετεύσει με την κόρη του από το ναζιστικό καθεστώς, δέχεται επίσκεψη από τον καθηγητή της Οξφόρδης Κ. Σ. Λιούις. Την ημέρα αυτή, δύο από τα μεγαλύτερα μυαλά του εικοστού αιώνα συμμετέχουν σε μια μνημειώδη συνεδρία σχετικά με την πίστη στο μέλλον της ανθρωπότητας και την ύπαρξη του Θεού, μεταξύ άλλων. Καθώς ο πόλεμος αρχίζει να μαίνεται, δύο αξιόλογες φιγούρες συγκρούονται για τα μεγαλύτερα ερωτήματα από όλα:

Υπάρχει Θεός; Και ποιο το νόημα της ύπαρξης;

Σε σκηνοθεσία Μάθιου Μπράουν και σενάριο του θεατρικού συγγραφέα Μαρκ Ζερμέν, η ταινία εξερευνά ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας και βλέπει μια ιστορική στιγμή που απηχεί τις τρέχουσες συγκρούσεις, αναζητά να κατανοήσει την ελεύθερη βούληση, την πίστη και τη θνητότητα και διερευνά πώς δύο λαμπρά μυαλά βρίσκουν τη σύνδεση σε μια φαινομενικά αγεφύρωτη διαφορά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σπίτι του Σίγκμουντ Φρόιντ (Sigmund Freud) στο Λονδίνο αναδημιουργήθηκε στην Ιρλανδία για τις ανάγκες της ταινίας. Στην κατοικία περιλαμβάνονται το γραφείο, ο καναπές του και άλλα υπάρχοντά του. Ο Φρόιντ τα είχε τοποθετήσει σχολαστικά στο σπίτι του στο Χάμστεντ, στα βόρεια του Λονδίνου για να μοιάζουν ακριβώς με το γραφείο που είχε αφήσει πίσω του στη Βιέννη για να γλιτώσει από τη ναζιστική δίωξη το 1938.

Τοποθετημένη στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1939, η ταινία απεικονίζει τον Φρόιντ ως 83χρονο Εβραίο πρόσφυγα του οποίου το πρωτοποριακό «Η Ερμηνεία των Ονείρων» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα. Ο Λιούις είναι 40χρονος ακαδημαϊκός της Οξφόρδης, ο οποίος έγραψε επίσης εκτενώς για την επιστήμη και τη σχέση της με τη χριστιανική πίστη. Στο δράμα συζητούν κάθε θέμα από την ύπαρξη του Θεού μέχρι την επιστήμη. Αν και στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν ποτέ, οι συνομιλίες τους είναι εμπνευσμένες από τα γραπτά τους.

Η ταινία, με τίτλο “Freud’s Last Session”, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Άντονι Χόπκινς, βασίζεται στο διάσημο θεατρικό του Μαρκ Σεν Ζερμέν, το οποίο είναι μια φανταστική συνάντηση μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του Κλάιβ Στέιπλς Λιούις, συγγραφέα του The Chronicles of Narnia (Τα Χρονικά της Νάρνια).

Η υπόθεση της ταινίας

Είναι Σεπτέμβριος του 1939 και η Αγγλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία. Ο «πατέρας της ψυχανάλυσης», Σίγκμουντ Φρόιντ καλεί τον συγγραφέα/θεολόγο της Οξφόρδης Κ. Σ. Λιούις στο σπίτι του. Ο Φρόιντ και η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Άννα, επίσης ψυχαναλύτρια, έφυγαν από τη Βιέννη για να διαφύγουν της επικείμενης εισβολής του Χίτλερ. Ο Λιούις, του οποίου τα βιβλία για τη Νάρνια θα φέρουν διεθνή αναγνώριση, είναι ένας πρώην άθεος που πλέον είναι πιστός Χριστιανός. Ο Φρόιντ στοχεύει να κάνει μια συζήτηση με τον Λιούις σχετικά με τις απόψεις του νεότερου άνδρα. Αλλά κι εκείνος με τη σειρά του και με τα δικά του πιστεύω, προκαλεί μια αρκετά έντονη συζήτηση. Στη συζήτηση αναφέρονται σταδιακά και η κόρη του Φρόιντ, όπως και η σύντροφος του Λιούις, και τα μυστικά που αυτές οι σχέσεις μπορεί να κουβαλούν, ενώ η ασθένεια με την οποία ο Φρόιντ παλεύει για χρόνια χειροτερεύει. Οι δύο άντρες συγκρούονται και αμφισβητούν ο ένας τον άλλο για την επιστήμη, την πίστη, την αγάπη, την ανθρώπινη κατάσταση και τι χωρίζει – και θα μπορούσε ενδεχομένως να ενώσει – τις φιλοδοξίες του νου και τις ανάγκες της ψυχής.

«Αν έχεις δίκιο [για τον Θεό], δεν θα μπορείς να μου το πεις. Αλλά αν έχω δίκιο, κανείς δεν θα το μάθει ποτέ!». — Φρόιντ στον Λιούις

Δείτε το trailer της ταινίας:





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments