Μετά από μια διάγνωση αυτισμού, η ζωή κάθε οικογένειες αλλάζει σημαντικά, γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερώσετε τους παππούδες και τις γιαγιάδες για το θέμα, ώστε να μπορέσουν από τη μια να καταλάβουν και από την άλλη να βρουν τρόπους για να δεθούν με το εγγονάκι τους.
- Ενημερώστε τους: Εσείς ξέρετε τους γονείς και τα πεθερικά σας καλύτερα από τον καθένα, συνεπώς γνωρίζετε τι πρέπει να τους πείτε. Αποφύγετε πολλές λεπτομέρειες, που ίσως και λόγω ηλικίας δεν μπορούν να καταλάβουν και επικεντρωθείτε στα βασικά, π.χ. γιατί πρέπει να κάνετε λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κλπ.
- Απαντήστε στις ερωτήσεις τους: Είναι φυσικό να έχουν απορίες ή να αναρωτιούνται ποιος φταίει. Εξηγήστε τους ότι κανείς δεν έκανε τίποτα λάθος και βοηθήστε τους να καταλάβουν τις ιδιαιτερότητες του παιδιού και να το αγαπήσουν όπως του αξίζει.
- Προσγειώστε τους στην πραγματικότητα: Εκείνοι μπορεί να σκέφτονται τους τυπικούς τρόπους επικοινωνίας ανάμεσα σε γιαγιάδες και εγγόνια ή να θέλουν να κάνουν ό,τι κάνουν και οι άλλοι παππούδες με τα εγγονάκια τους. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό με ένα παιδί που δε θέλει να το αγγίζουν, που φοβάται τους δυνατούς ήχους και που γενικά αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
- Δείξτε τους πώς μπορούν να δεθούν με το παιδί: Μιλήστε τους ή ακόμα καλύτερα δείξτε τους τι κάνετε εσείς με το παιδί και ενθαρρύνετέ τους να προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιοι. Ενημερώστε το για τους φόβους του, τα ενδιαφέροντά του και φροντίστε να περνούν αρκετό χρόνο μαζί.
Μην επιτρέψετε στον αυτισμό να στερήσει από το παιδί τους παππούδες του και από τους παππούδες το εγγόνι τους.
Πηγή: mother.gr