Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε μία φιλία είναι τοξική και αυτό, με τη σειρά του, είναι απόλυτα φυσιολογικό –στο μυαλό των περισσότερων, η τοξικότητα υπάρχει κυρίως στις ερωτικές σχέσεις. Οι παρακάτω 5 φράσεις θα βοηθήσουν, λοιπόν, καθώς αποτελούν ενδείξεις ότι, μάλλον, οι άλλοι δεν είναι και τόσο φίλοι μας.
«Είσαι υπερευαίσθητος»
Όταν οι φίλοι λένε ότι είμαστε πιο ευαίσθητοι από το φυσιολογικό, υπονομεύουν τα συναισθήματά μας και προσπαθούν να μας κάνουν να αισθανθούμε άσχημα. Θα έπρεπε, ωστόσο, να μας δίνουν απεριόριστο χώρο για να εκφραστούμε, χωρίς να φοβηθούμε ότι θα μας κρίνουν.
«Έλεος, πλάκα έκανα»
Για να είναι κάτι αστείο, πρέπει να γελούν και οι δύο. Όταν οι φίλοι μας, μας πληγώνουν, πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη και να καταλαβαίνουν, ώστε να αλλάξουν συμπεριφορά.
«Καλά που έχεις και εμένα»
Οι φιλίες είναι βασισμένες στην ειλικρίνεια και την ισότητα. Αν ο φίλος μας, μας λέει διαρκώς πόσο καλύτερός μας είναι και ότι είμαστε τυχεροί που τον έχουμε στη ζωή μας επειδή μας καταδέχεται, κάτι πηγαίνει στραβά.
«Μου το χρωστάς»
Όπως είπαμε παραπάνω, η βάση της φιλίας είναι η ισότητα. Όταν, λοιπόν, οι φίλοι μας μάς εξυπηρετούν σε κάτι, προφανώς και θα τους το ανταποδώσουμε. Ωστόσο, επειδή ακριβώς είμαστε φίλοι, η βοήθεια θεωρείται δεδομένη. Αν την προσφέρουν έχοντας ήδη στο μυαλό τους τα ανταλλάγματα, μάλλον δεν είμαστε και τόσο φίλοι.
«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»
Αυτή η φράση είναι τοξική απ’ όπου κι αν προέρχεται, διότι δεν δείχνει καμία ανάληψη ευθύνης. Δεν αναγνωρίζουν ότι η πράξη τους μας πλήγωσε και μας μεταφέρουν το βάρος, δείχνοντάς μας ότι το πρόβλημα είναι τα δικά μας συναισθήματα κι όχι η δική τους συμπεριφορά.