Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜουσικά ΝέαΑττίκ - 80 Xρόνια μετά: Επετειακή συναυλία στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Αττίκ – 80 Xρόνια μετά: Επετειακή συναυλία στη Μουσική Βιβλιοθήκη


Oγδόντα χρόνια πέρασαν από την αναχώρηση του Αττίκ, το 1944. Ειρηνοποιός, ο Αττίκ είχε σκοπό ζωής να αφοπλίσει το τραγούδι. Το ημέρεψε, το εξευγένισε και το εκσυγχρόνισε. Η παρουσία του σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας περιόδου για την ελληνική μουσική που γνώρισε μόνο αρχή.

O Δαυίδ Ναχμίας, απόλυτα εστιασμένος στο «ελαφρό τραγούδι» του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, και η Χριστίνα Σαμαρά, η οποία απεικονίζει ιδανικά τη νιότη της εποχής στις ερμηνείες της, μεταφέρουν την ατμόσφαιρα ενός άλλου καιρού, προσεγγίζοντας με αυθεντικό τρόπο γνωστά και άγνωστα τραγούδια του συνθέτη.

Μια παράσταση μοναδική στο είδος της, με προσοχή στις λεπτομέρειες που φωτίζουν τη διαχρονικότητα των τραγουδιών του Αττίκ.

Συντελεστές συναυλίας
Αττίκ: 80 Xρόνια μετά

  • ΤΡΑΓΟΥΔΙ Χριστίνα Σαμαρά
  • ΠΙΑΝΟ Δαυίδ Ναχμίας

Δαυίδ Ναχμίας

Ο Δαυίδ Ναχμίας, μουσικός και δημοσιογράφος, ολοκλήρωσε κι έναν κύκλο Πανεπιστημιακών σπουδών, εκτός μουσικής και δημοσιογραφίας (Psychology B.S. University of La Verne). Οι ενασχολήσεις του περιστρέφονται κυρίως γύρω απ’ την λογοτεχνία, την ποίηση, το πιάνο και την ενορχήστρωση. Απ’ το 2001 έως το 2009 παρουσίασε στην τηλεοπτική εκπομπή «ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ» την εκπομπή ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ της ΕΡΤ και στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας περί τα 830 πορτραίτα και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων. Απόλυτα εστιασμένος στην ενασχόλησή του με το «ελαφρό τραγούδι» του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζει στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ την εκπομπή Το Μουσικό Ρολόι Του Εικοστού Αιώνα (προσεγγίσεις και παρατηρήσεις πάνω στο ελαφρό τραγούδι του εικοστού αιώνα) και κάθε Σάββατο την εκπομπή ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ (πορτραίτα γνωστών και παραγνωρισμένων διαμορφωτικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής πραγματικότητας).

Χριστίνα Σαμαρά

Η Χριστίνα Σαμαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 3 χρονών ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα κλασικού χορού τα οποία συνεχίστηκαν για τα επόμενα 16 χρόνια. Έπειτα, σειρά πήραν η μουσική και τα μαθηματικά. Σπούδασε και αποφοίτησε από το Μαθηματικό τμήμα Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα εργάστηκε ως μαθηματικός και δασκάλα χορού. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα μονωδίας κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού σε δημοτικά και ιδωτικά ωδεία Θεσσαλονίκης (4 χρόνια), καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα με την Έλλη Πασπαλά (3 χρόνια). Παρακολούθησε, επίσης, τα εργαστήρια φωνητικού αυτοσχεδιασμού της Σαβίνας Γιαννάτου και το εργαστήριο φωνητικής τέχνης και έρευνας του Σπύρου Σακκά. Πραγματοποίησε μουσικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στα περίχωρα και αργότερα στην Αθήνα. Έπαιξε με συνθέτες όπως ο Κώστας Λειβαδάς, ο Στάμος Σέμσης και ο Γιώργος Καζαντζής, ο Στάθης Δρογώσης καθώς και με τον πιανίστα ρετρό ρεπερτορίου Δαυίδ Ναχμία. Κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι σε μουσική του Στάμου Σέμση και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου «Καρδιά στην καρδιά» το 2018 και το δεύτερο σε μουσική του Γιώργου Κυριάκου και στίχους του Άρη Δαβαράκη, ντουέτο με την Έλλη Πασπαλά «Μια και καλή» το 2022. Σήμερα, ολοκληρώνει τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Μαθηματικό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών, με εστίαση στην Αισθητική και τη Δημιουργικότητα, αναζητώντας την τομή των Μαθηματικών με την Τέχνη.





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments