Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΟι φυλακές Κορυδαλλού θα «χορέψουν» σε ρυθμούς σύγχρονου χορού, breakdance και hip...

Οι φυλακές Κορυδαλλού θα «χορέψουν» σε ρυθμούς σύγχρονου χορού, breakdance και hip hop


Για τρεις ημέρες, οι κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να αφεθούν στη γοητεία του χορού, να συνδιαλλαγούν, να εκφραστούν ελεύθερα και να συνδημιουργήσουν μέσα από τη συμμετοχή τους σε διαδραστικά εργαστήρια, στην παρακολούθηση ενός τρίπτυχου χορού από επαγγελματίες. Το τριήμερο φεστιβάλ χορού με τον τίτλο DANCELLS/DANCE/FESTIVAL σε καλλιτεχνική επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου, διοργανώνεται από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens στις φυλακές Κορυδαλλού στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τον hip-hop χορό ως αυτοδίδακτος και έκτοτε έχει μαθητεύσει σε πολλά διαφορετικά είδη. Είναι επαγγελματίας χορευτής, δάσκαλος χορού τα τελευταία 20 χρόνια και μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες από το 2009. Με αφορμή το φεστιβάλ που διοργανώνεται με δική του πρωτοβουλία στις φυλακές Κορυδαλλού, μίλησε στο ogdoo.gr. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε επαφή με αυτό το περιβάλλον. Έχω συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα στις φυλακές Δομοκού και τα τελευταία δύο χρόνια στις φυλακές Νέων Αυλώνα. Η αρχική μου σκέψη ήταν να διοργανώσω ένα μικρό φεστιβάλ χορού στον Ταΰγετο, ωστόσο μου ζητήθηκε μία ιδέα για έναν τόπο όπου ο χορός δεν μπορεί να φτάσει εύκολα. Σκέφτηκα αμέσως τις φυλακές και ήρθα σε επαφή με το εκπαιδευτικό τμήμα της Λυρικής. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Aerowaves μου έδωσε το βραβείο και έτσι προχωρήσαμε σε μία διοργάνωση που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε αυτή την εμβέλεια μέσα στις φυλακές», εξηγεί και προσθέτει: «Δεν υπάρχει εύκολη σύνδεση της διδασκαλίας με τις πραγματικές δυναμικές του χορού. Αυτό είναι ένα κενό που αντιμετωπίζω σε όλες τις σχολές. Οι μαθητές δεν έρχονται συχνά στις παραστάσεις, δεν γνωρίζουν ότι αυτό που διδάσκονται είναι ένα παραστάσιμο είδος το οποίο διηγείται μία ιστορία και μπορεί να βρεθεί στο θέατρο. Στη φυλακή ωστόσο υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί, καθώς οι συμμετέχοντες δεν είναι ελεύθεροι για να αποκτήσουν τέτοια βιώματα».

φεστιβαλ_κορυδαλλος2.jpg

Τον ρωτάω ποιες είναι οι σκέψεις του σε σχέση με τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τα όνειρα γύρω από αυτή τη διοργάνωση. «Σκέφτηκα ότι εφόσον δεν μπορούν οι κρατούμενοι να πάνε στο θέατρο, είναι σημαντικό να φέρουμε εμείς το θέατρο μέσα στις φυλακές. Προσπαθώ να δημιουργήσω μία προσομοίωση μιας κανονικής open stage σκηνής, όπως ακριβώς θα συνέβαινε σε ένα φεστιβάλ σε εξωτερικό χώρο. Ο σκοπός μου είναι να εξελιχθεί η δράση και να επαναληφθεί. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους συμμετέχοντες ώστε να παρουσιάσουν και εκείνοι κάτι δικό τους στο μέλλον, όμως αυτό θα προκύψει σε δεύτερο χρόνο. Ο κόσμος θα πρέπει να επιστρέψει στα κελιά του, θα επιδιώξουμε ωστόσο (αν υπάρχει χρόνος) να αναπτυχθεί και μία συζήτηση γύρω από την εμπειρία των παραστάσεων».

Η συζήτηση συνεχίζεται μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία ως δάσκαλος χορού σε περιβάλλοντα εγκλεισμού. «Μπαίνοντας στη φυλακή, κάθε φορά ξεχνάω που βρίσκομαι. Για μένα όλοι είναι μαθητές, είναι άνθρωποι που θέλουν να εκφραστούν. Ο χορός έχει την τρομερή δύναμη -χωρίς να χρειάζεται να μιλήσεις και να εκτεθείς – να σε κάνει να συνδέεσαι με τον εαυτό σου, να ελευθερώνεσαι, να ξορκίζεις πράγματα, να αποκτάς αυτοπεποίθηση για κάθε σωματικό επίτευγμα. Στην εποχή μας ξεχνάμε εύκολα όλα αυτά που μπορεί να κάνει το σώμα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο χορός βοηθάει σε κάθε συνθήκη. Αυτό ισχύει για όλους, εντός και εκτός φυλακής. Πού μπορεί να φτάσει μία πρόβα, ένα μάθημα; Πώς μπορεί να ειπωθεί μία ιστορία; Με όλα αυτά θα αναμετρηθούμε», επισημαίνει.

O Ηλίας Χατζηγεωργίου μου μιλάει για την χιπ χοπ κουλτούρα, το «μεγάλωμα» και τη διείσδυση που έχει αποκτήσει σήμερα σε όλα τα επίπεδα, ειδικά στο νεανικό κοινό. Ο ίδιος μεγάλωσε με συγκροτήματα όπως οι FF.C, οι Active Member, οι Terror X Crew, αλλά σήμερα αυτή η σκηνή ομολογουμένως έχει μεγαλώσει πολύ. «Πλέον ασχολούμαι με τον σύγχρονο χορό ως performer αλλά και με το χοροθέατρο. Η διδασκαλία μου εμπεριέχει στοιχεία breakdance και hip hop, γιατί κάπως έτσι ξεκίνησα και εγώ ως χορευτής. Αν εμβαθύνει όμως κανείς στον χορό, θα καταλάβει ότι το ένα είδος συναντάει το άλλο και η έκφραση προέρχεται τελικά από διαφορετικούς δρόμους. Μπορεί το hip hop να είναι σήμερα πολύ στη μόδα, μουσικά και χορευτικά όμως έχει ξεκινήσει από την Αμερικη τη δεκαετία του ’70. Πλέον είναι ένα άθλημα που έχει παγκοσμιοποιηθεί, το breaking εντάχθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και κάθε χώρα έχει πλέον το δικό της ιδίωμα, τη δική της hip hop χορευτική σκηνή. Η Ελλάδα διαθέτει μία πολύ δυνατή σκηνή. Ο δικός μου σκοπός είναι να εντάξω αυτό το είδος και στο θέατρο. Όλο αυτό έχει απλωθεί- σίγουρα σε μία πιο εμπορευματοποιημένη και θεαματική εκδοχή – πίσω από τα φώτα όμως υπάρχει έντονο κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο».

Στο τέλος, τον ρωτάω για τις ανησυχίες που προκύπτουν σε σχέση με την εμπορευματοποίηση του είδους, αλλά και για τη γυναικεία εκπροσώπηση. «Δεν υπάρχει τέχνη που να έχει ξεκινήσει απο τον δρόμο και να μην την έχει ενσωματώσει το σύστημα. Η βιομηχανία επεμβαίνει σε όλα, αλλά η ιστορία δείχνει τελικά τι θα μείνει από όλο αυτό, τι ήταν σωστό και τι λάθος. Σε σχέση με τις γυναίκες, υπάρχουν πολύ αξιόλογες χορεύτριες και μάλιστα στη δική μου παράσταση έχω μία τρομερή breaker».

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ:

Το Fight or Flight, σε χορογραφία Μαίρης Γιαννούλα, αποτελεί ένα χορογραφικό work in progress, αποτέλεσμα της σπουδής της χορογράφου στην U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας, μια πρωτοβουλία της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες και παραγωγή της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Το Where the Boys Are, σε χορογραφία της ομάδας Yotam Peled & the Free Radicals, αποτελεί μια παιχνιδιάρικη εξερεύνηση του crossover μεταξύ χορού και πολεμικών τεχνών.
Το The Cypher, σε χορογραφία Ηλία Χατζηγεωργίου, φέρνει έξι χορευτές της hip hop και street dance σκηνής και έναν μουσικό ζωντανά από τα decks σε κοινή συνάντηση σε έναν χορευτικό κύκλο.

-Το DANCELLS/DANCE/FESTIVAL αποτελεί μια πρωτότυπη πρωτοβουλία του Ηλία Χατζηγεωργίου που βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Aerowaves στο πλαίσιο του Startup Forum 2024 στο Spring Forward Festival, η οποία φιλοδοξεί να εισαγάγει τον χορό σε ασυνήθιστα περιβάλλοντα.





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments