Το καλοκαίρι, η παίκτρια της γυναικείας ομάδας ράγκμπι των ΗΠΑ Αριάνα Ράμσεϊ επέστρεψε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι έχοντας κάτι παραπάνω από ένα χάλκινο μετάλλιο. Γύρισε επίσης με δωρεάν γυαλιά οράσεως και ένα νέο βιογραφικό στο TikTok που έγραφε: «Υπέρμαχος της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης».
Μετά τη νίκη της ομάδας της επί της Αυστραλίας, η 24χρονη Ολυμπιονίκης έγινε viral στο TikTok καταγράφοντας την εμπειρία της να λαμβάνει εντελώς δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στο Ολυμπιακό Χωριό. Η Ράμσεϊ έκανε οδοντιατρικές εξετάσεις και εξετάσεις όρασης, καθώς και τεστ ΠΑΠ.
«Φυσικά, είμαι έκπληκτη. Δεν έχουμε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στην Αμερική», δήλωσε σε ένα βίντεο απαντώντας στα σχόλια του κόσμου σχετικά με τον ενθουσιασμό της για τις δωρεάν υπηρεσίες. «Οπότε, ναι, εκπλήσσομαι με τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη».
Η εμπειρία της Ράμσεϊ αντικατοπτρίζει ένα φαινόμενο στο οποίο πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν: τον ιατρικό τουρισμό. Οι Αμερικανοί ασθενείς ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές εξετάσεις.
«Δεν είχα 40.000 δολάρια για να ξοδέψω για τα δόντια μου»
Ένας από τους κύριους λόγους για τον ιατρικό τουρισμό, όπως είναι αναμενόμενο, είναι το κόστος. Όταν η Άννα ΜακΚίτρικ, μια 30χρονη που διοργανώνει περιηγήσεις για vegan φαγητό σε όλο τον κόσμο, ξύπνησε ένα πρωί τον Ιούλιο του 2020 με αφόρητο πόνο στο στόμα της, ήξερε ότι έπρεπε να κάνει κάτι – και γρήγορα. «Ξύπνησα και νόμιζα ότι κάποιος με πυροβόλησε στο πρόσωπο», δήλωσε η ΜακΚίτρικ στη HuffPost. «Δεν είχα ξαναπονέσει τόσο πολύ στη ζωή μου».
Κατέληξε να κάνει εξαγωγή του δοντιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά χρειαζόταν επειγόντως εμφύτευμα. «Όταν βγάζεις ένα δόντι, ο χρόνος είναι λίγο περιορισμένος», είπε. «Πρέπει να βάλεις κάτι στον κενό χώρο, αλλιώς θα χαλάσουν τα δόντια σου για όλη σου τη ζωή».
Εργαζόταν ως σερβιτόρα στο Λος Άντζελες εκείνη την εποχή και, ακόμη και με οδοντιατρική ασφάλιση, της ζητήθηκαν 40.000 δολάρια.
Η μητέρα της ΜακΚίτρικ, η οποία αντιμετώπιζε επίσης ένα σχετικό πρόβλημα και έκανε μια παρόμοια επέμβαση στην Ελβετία, έκανε κάποια έρευνα. Παραπέμφθηκε από την εν λόγω κλινική της Ελβετίας σε έναν χειρουργό που είχε εκπαιδευτεί σε μονάδα στην Κόστα Ρίκα.
«Δεν είχα 40.000 δολάρια για να ξοδέψω για τα δόντια μου», δήλωσε η ΜακΚίτρικ. «Αφού το ψάξαμε, αποφασίσαμε ότι το να πάμε στην Κόστα Ρίκα θα ήταν η καλύτερη επιλογή».
Το κόστος
Η Dr. Kelly Killeen, πλαστική χειρουργός με έδρα το Λος Άντζελες, εμφανίστηκε πρόσφατα στο TikTok, προειδοποιώντας τους ακολούθους της για ορισμένα από τα πιθανά μειονεκτήματα του ιατρικού τουρισμού, ειδικά όσον αφορά τις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις.
«Προσπαθώ να αρχίζω αυτές τις συζητήσεις με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, δηλαδή να λέω ότι υπάρχουν υπέροχοι γιατροί σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η ίδια στη HuffPost. «Το κλειδί για να βρεις έναν υπέροχο γιατρό είναι να μπορείς να ελέγξεις τα διαπιστευτήρια, να ελέγξεις τις εγκαταστάσεις και να γνωρίζεις τους εθνικούς κανονισμούς για το πώς εξασκούν οι γιατροί το επάγγελμά τους. Το πρόβλημα με το να πηγαίνουμε εκτός χώρας είναι ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα συστήματά τους. Αν δεν είστε από τη χώρα, με βαθιά γνώση του πώς λειτουργεί το σύστημα, είναι ένα ρίσκο».
Αν και η Killeen αναγνωρίζει ότι το αμερικανικό ιατρικό σύστημα έχει καταστήσει τη φροντίδα δύσκολη και απαγορευτική από πλευράς κόστους, είπε ότι στην περίπτωση κάποιων χειρουργικών επεμβάσεων (αισθητικών), ο κίνδυνος δεν αντισταθμίζει την ανταμοιβή ή την εξοικονόμηση πόρων.
«Σε εβδομαδιαία βάση, λαμβάνω δύο με τρία άτομα στα DM μου που ζητούν βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας μετεγχειρητικής περιόδου όπου δεν μπορούν να βρουν τον χειρουργό που είδαν», είπε.
«Σπαράζει η καρδιά μου όταν λέω ότι νομικά δεν μπορώ να τους παράσχω ιατρική περίθαλψη. Καταλήγουν στα επείγοντα περιστατικά και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί – θα έπρεπε να βρίσκονται στο γραφείο του χειρουργού τους».
Η υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ δέχεται συχνά εύλογη κριτική για το γεγονός ότι είναι υπερτιμημένη. Σύμφωνα με τον οργανισμό πολιτικής υγείας KFF, οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες χρωστούν τουλάχιστον 220 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά χρέη.
Αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους ο ιατρικός τουρισμός έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, σύμφωνα με τον David Vequist, καθηγητή και ιδρυτή/διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Ιατρικού Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο του Incarnate Word στο Σαν Αντόνιο.
Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τα ακριβή νούμερα, επειδή υπάρχουν πολλές διαδικασίες που γίνονται στην μαύρη αγορά, «ο τουρισμός ευεξίας από μόνος του εκτιμάται ότι είναι μια βιομηχανία άνω των τρισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Vequist στη HuffPost.
*Με πληροφορίες από: Huffpost | Jamie Feldman | Κεντρική φωτογραφία θέματος: The adventures of a dentist