Με τη διάδοση των κινητών τηλεφώνων ως κύριων μέσων επικοινωνίας, οι βομβητές, μικρές συσκευές που εμφανίζουν εισερχόμενα μηνύματα, άρχισαν να γίνονται παρωχημένοι, με τη ζήτηση να κάνει βουτιά από τη δεκαετία του 1990.
Χάρη όμως στην ανθεκτικότητα, την αξιοπιστία και τη μεγάλη διάρκεια της μπαταρίας τους, οι μικρές ασύρματες συσκευές παραμένουν απαραίτητες σε κάποιες εφαρμογές, όπως οι ειδοποιήσεις για το προσωπικό νοσοκομείων και υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
«Είναι ο φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας με μεγάλες ομάδες ανθρώπων για μηνύματα που δεν χρειάζονται απάντηση» δήλωσε στο Reuters χειρουργός μεγάλου νοσοκομείου στη Βρετανία. Οι βομβητές, είπε, χρησιμοποιούνται ευρέως από γιατρούς και νοσοκόμες στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
«Λέει στον κόσμο πού να πάει, πότε και γιατί» εξήγησε.
Οι βομβητές βασίζονται σε ειδικές κεραίες ραδιοεπικοινωνιών, ανεξάρτητες από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Οι περισσότεροι μπορούν μόνο να λαμβάνουν και να εμφανίζουν γραπτά μηνύματα, ορισμένα μοντέλα όμως διαθέτουν πομπό για απαντήσεις.
Η βρετανική Βασιλική Υπηρεσία Ναυαγοσωστικής Λέμβου χρησιμοποιεί βομβητές για να ενημερώνει τα πληρώματά της
Η παλιά τεχνολογία επανήλθε την Τρίτη στη δημοσιότητα όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη της ένοπλης ομάδας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν ταυτόχρονα στο Λίβανο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άτομα και να τραυματιστούν σχεδόν 3.000.
Ανώτερος αξιωματούχος των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας καθώς και μια δεύτερη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι οι βομβητές περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που τοποθετήθηκαν εκεί από την Μοσάντ, την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ.
Συγκριτικά με τα κινητά, οι βομβητές είναι πιο δύσκολο να τεθούν υπό παρακολούθηση επειδή δεν διαθέτουν τεχνολογίες εντοπισμού και πλοήγησης όπως το GPS.
Ζήτηση υπάρχει
Στην Ελλάδα ουδέποτε έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς, στη Βρετανία όμως ζουν και βασιλεύουν, κυρίως χάρη στο NHS, το οποίο διέθετε περίπου 130.000 συσκευές το 2019, περισσότερους από έναν στους 10 βομβητές σε όλο τον κόσμο.
Εκτός του ότι ειδοποιούν γιατρούς και νοσοκόμες για εισερχόμενα περιστατικά, οι βομβητές μπορούν επίσης να σημαίνουν συναγερμό και να μεταδίδουν ηχητικά μηνύματα σε πολλούς παραλήπτες, κάτι που σημαίνει ότι η ολόκληρη η ιατρική ομάδα ειδοποιείται ταυτόχρονα. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό με τα κινητά τηλέφωνα.
Η βρετανική Βασιλική Υπηρεσία Ναυαγοσωστικής Λέμβου χρησιμοποιεί βομβητές για να ενημερώνει τα πληρώματά της, δήλωσε πηγή του Reuters.
Η παγκόσμια αγορά βομβητών, οι οποίοι ήταν κάποτε σημαντική πηγή εσόδων για εταιρείες όπως η Motorola, ανήλθε σε 1,6 δισ. δολάρια το 2023, σύμφωνα με φετινή έκθεση της Cognitive Market Research.
Το ποσό μοιάζει αμελητέο σε σχέση με την παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων, ύψους μισού τρισ. δολαρίων το 2023.
Παρόλα αυτά, η ζήτηση προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 5,9% έως το 2030, καθώς οι ανάγκες στον κλάδο της υγείας μεγαλώνουν.