Ποιανού η βία είναι αποδεκτή και μέχρι που φτάνουν τα πλοκάμια της πατριαρχίας; Η έκθεση διερευνά το αρχέτυπο της επικίνδυνης γυναίκας – θηλυκότητας, μιμούμενη τα βίαια μέσα και εργαλεία της πατριαρχίας στην προσπάθεια αυτο-προσδιορισμού, σωτηρίας και χειραφέτησης. Η Χαδούλα, μια δυναμική γυναίκα που ζει στη Σκιάθο, απαντάει στη βία που υφίσταται με την ίδια βία, παίρνοντας τη μοίρα των νεαρών κοριτσιών στα χέρια της. Ο χαρακτήρας της Χαδούλας περιγράφει τη γυναίκα που αναγκάζεται να ζει υπό συνεχή υποταγή, θεωρώντας τον θάνατο ως τη μόνη λύτρωση για τις επόμενες γενιές γυναικών.
Τα έργα της έκθεσης διερευνούν το θέμα μέσω ποικίλων μορφών έκφρασης, όπως προφορικές αφηγήσεις, μαγικές πρακτικές, σεξουαλικές αναφορές, διαφημιστικές καμπάνιες, υβριδικά πλάσματα. Όλα αυτά προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τα στερεότυπα γύρω από το φύλο, αναδεικνύοντας τις έμφυλες διακρίσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στην επιστήμη.
Κάθε έργο μεταβολίζει την βία και προσπαθεί να δώσει φως στο σκοτάδι του παρελθόντος για ένα φωτεινότερο μέλλον. Η έκθεση επιχειρεί να υπογραμμίσει και ένα ακόμη φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και αλλού: την οπισθοδρομική αντίσταση από μέρος της κοινωνίας, απέναντι στο αίτημα να αναγνωριστεί νομικά ο όρος γυναικοκτονία και να αλλάξει το νομικό πλαίσιο.
To State of Concept αποτελεί μια ανεξάρτητη πλατφόρμα που στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής και διεθνούς σύγχρονης τέχνης, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ της αθηναϊκής και της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, με βασικό ενδιαφέρον να φέρνει στο προσκήνιο καλλιτεχνικές πρακτικές που εξετάζουν σημερινά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.