Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Mercedes επιταχύνει την αυτόνομη οδήγηση

Η Mercedes επιταχύνει την αυτόνομη οδήγηση


Τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz που διαθέτουν σύστημα αυτόνομης οδήγησης θα αναβαθμιστούν ώστε να κινούνται στον αυτόματο πιλότο με ταχύτητες έως 95 χλμ/ώρα στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους.

Εφόσον λάβει πιστοποίηση από την γερμανική αρχή μεταφορών, κάτι που αναμένεται στα τέλη του έτους, το σύστημα «Drive Pilot» θα είναι διαθέσιμο για αγορά από το 2025, ανακοίνωσε η εταιρεία την Δευτέρα.

Το σύστημα μπορεί να αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου εφόσον υπάρχει προπορευόμενο όχημα και καλή ορατότητα.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις ΗΠΑ, όπου οι οδηγοί αυτόνομων οχημάτων πρέπει να έχουν πάντα τα χέρια στο τιμόνι, οι χρήστες του Drive Pilot στη Γερμανία θα μπορούν να αφήνουν το τιμόνι, θα πρέπει όμως να είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή.

Τα συμβατά οχήματα που κυκλοφορούν ήδη στον δρόμο θα αναβαθμιστούν δωρεάν από το σημερινό όριο των 65 χλμ/ώρα, διευκρίνισε η Mercedes-Benz.

Οδηγός της Mercedes επιδεικνύει τις δυνατότητες του Drive Pilot σε πίστα δοκιμών κοντά στο Ιμέντιγκεν της Γερμανίας (Reuters)Οδηγός της Mercedes επιδεικνύει τις δυνατότητες του Drive Pilot σε πίστα δοκιμών κοντά στο Ιμέντιγκεν της Γερμανίας (Reuters)

Οδηγός της Mercedes επιδεικνύει τις δυνατότητες του Drive Pilot σε πίστα δοκιμών κοντά στο Ιμέντιγκεν της Γερμανίας (Reuters)

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ορίσει πέντε επίπεδα αυτόνομης οδήγησης, από την αυτόματη παραμονή στη λωρίδα στο Επίπεδο 1 μέχρι την πλήρως αυτόνομη οδήγηση στο Επίπεδο 5.

Με το νέο σύστημα τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz θα λειτουργούν σε Επίπεδο 3 στη Γερμανία.

Στο μπροστινό τμήμα του οχήματος έχει εγκατασταθεί ένα τιρκουάζ φως που ενημερώνει τους άλλους οδηγούς ότι ο αυτόματος πιλότος είναι ενεργός –ένα χρώμα που η Mercedes-Benz ελπίζει ότι θα υιοθετηθεί ως στάνταρτ.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζει να αυξήσει το όριο ταχύτητας μέχρι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύστημα στα 130 χλμ/ώρα, δεν είπε όμως πότε.

Το σύστημα Επιπέδου 3 υποβλήθηκε σε δοκιμές στο Πεκίνο και έχει ήδη εγκριθεί για ορισμένους αυτοκινητοδρόμους σε δύο αμερικανικές πολιτείες, την Καλιφόρνια και τη Νεβάδα.

Η Κίνα ήταν επιφυλακτική για την ασφάλεια της τεχνολογίας αλλά θα την εγκρίνει «πολύ γρήγορα» εκτίμησε ο οικονομικός διευθυντής της Mercedes Μάρκους Σέφερ.

«Γνωρίζουμε πόσο γρήγορα κινείται η αγορά στην Κίνα» είπε.

Σύστημα αυτόνομης οδήγησης προσφέρει και η Tesla, βρίσκεται όμως στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών έπειτα από σειρά ατυχημάτων στα οποία ο αυτόματος πιλότος ήταν ενεργοποιημένος.





RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments