Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟμορφιάΝύχια: 6 expert tips για να σταματήσετε να τα «τρώτε»

Νύχια: 6 expert tips για να σταματήσετε να τα «τρώτε»


Σύμφωνα με έρευνες, το 20 έως 30% του πληθυσμού τρώει τα νύχια του, είναι δηλαδή μια κοινή συνήθεια μεταξύ ενηλίκων και παιδιών. Παρόλο που δεν είναι ακριβώς επιβλαβές, αν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να είναι επικίνδυνο και να έχει δυσάρεστες συνέπειες όπως δερματικές λοιμώξεις ή μετάδοση ιών και γρίπης. Αν λοιπόν βρίσκεστε σε αυτό το ποσοστό και θέλετε να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας, οι παρακάτω τρόποι θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε.

Γιατί τρώτε τα νύχια σας

Για να καταφέρετε να κόψετε αυτή τη συνήθεια, καλό είναι να κατανοήσετε πρώτα γιατί την έχετε υιοθετήσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια κίνηση που βοηθάει στην εκτόνωση του άγχους, όπως ακριβώς το τράβηγμα των μαλλιών και το πείραγμα του δέρματος. Αυτή η συνήθεια μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία ενώ υπάρχουν έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να σχετίζεται με κληρονομικότητα. Πάντως μέχρι στιγμής δεν είναι σίγουρο αν αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα μίμησης ή είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό του ανθρώπου.

Τελικά είναι κακό;

Το χρόνιο δάγκωμα των νυχιών, που ονομάζεται επίσης ονυχοφαγία, μπορεί να βλάψει το δέρμα γύρω από τα νύχια αλλά και τα ίδια τα νύχια. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων των νυχιών, που οδηγούν σε κοκκινίλες, πόνο και πρήξιμο και συχνά απαιτούν αντιβιοτικά για θεραπεία. Επίσης, τα ίδια τα χέρια και τα νύχια έχουν περισσότερα μικρόβια από ό,τι πιστεύουμε, οπότε αυτή η συνήθεια μπορεί εύκολα να τα μεταφέρει στο στόμα σας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ιών και άλλων λοιμώξεων.

7 tips για να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας

#1 Ανακαλύψτε γιατί το κάνετε

Ακούγεται στοιχειώδες, αλλά όταν προσπαθείτε να κόψετε μια συνήθεια, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε την αιτία. Εάν μπορείτε να εντοπίσετε τι σας κάνει να τρώτε τα νύχια σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να το σταματήσει. Εάν βλέπετε ότι αντιδράτε με αυτή τη συμπεριφορά όταν βιώνετε έντονα αρνητικά συναισθήματα, προσπαθήστε να καταλάβετε τι ακριβώς είναι αυτό που την πυροδοτεί, ώστε να προσπαθήσετε να το αποφεύγετε. Δώστε την απαιτούμενη προσοχή στο σώμα σας, στη συνέχεια εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας κι εκπνεύστε αργά από το στόμα σας, επιτρέποντας στον εαυτό σας να ηρεμήσει με αυτόν τον τρόπο χωρίς να χρειαστεί να αγγίξετε τα νύχια σας για να ανακουφιστείτε.

#2 Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα

Είναι σχεδόν αδύνατο να δαγκώσετε τα νύχια σας εάν τα χέρια σας είναι απασχολημένα. Γι’ αυτό, λοιπόν, διαβάστε, ξεκινήστε το πλέξιμο, κάντε μια χειροτεχνία ή χαϊδέψτε το κατοικίδιό σας.

#3 Φορέστε γάντια

Αν και αυτό δεν είναι δυνατό σε κάθε περίπτωση, τα αθλητικά γάντια κάνουν σχεδόν αδύνατο το να φάτε τα νύχια σας. Αν δεν μπορείτε να τα φοράτε όλη μέρα, προσπαθήστε να τα βάζετε σε στρεσογόνες καταστάσεις – εναλλακτικά, βρείτε έναν άλλον τρόπο να καλύπτετε τα νύχια και τις παρονυχίδες σας, όπως πχ να τα τυλίγετε με γάζα.

#4 Κρατήστε τα νύχια σας κοντά

Εάν κρατάτε τα νύχια σας κοντά, δεν θα βρίσκετε πρόσφορο… έδαφος για τη συνήθεια από την οποία θέλετε να απαλλαγείτε. Φροντίστε, λοιπόν, να τα περιποιείστε και να τα κόβετε τακτικά.

#5 Μασήστε τσίχλα ή φάτε καραμέλες

Δοκιμάστε να κρατάτε το στόμα σας απασχολημένο μασώντας μια τσίχλα ή τρώγοντας μια καραμέλα, για να μην μπείτε στον πειρασμό να φάτε τα νύχια σας.

#7 Πάρτε τη γνώμη ειδικού

Εάν έχει παρουσιαστεί κάποια μόλυνση στο δέρμα ή τα νύχια σας από το συχνό δάγκωμα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με έναν δερματολόγο. Θα σας καθοδηγήσει ως προς τη θεραπεία της λοίμωξης ενώ μαζί του μπορείτε να συζητήσετε και τους πιθανούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτή την κακή συνήθεια.



Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments