Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3D printing: To πρώτο εκτυπωμένο ξενοδοχείο χτίζεται στρώμα-στρώμα στο Τέξας

3D printing: To πρώτο εκτυπωμένο ξενοδοχείο χτίζεται στρώμα-στρώμα στο Τέξας


Μοιάζει με έναν τυπικό 3D printer –μόνο που έχει μέγεθος γερανού και, στρώμα προς στρώμα, χτίζει ένα ξενοδοχείο στην έρημο του Τέξας.

Το El Cosmico, ένα ξενοδοχείο που προσφέρει και θέσεις για τροχόσπιτα, επεκτείνεται λίγο έξω από την πόλη του Μάρφα. Εκτυπώνει τώρα 43 νέα μπάνγκαλοου και 18 κατοικίες σε μια έκταση 160 στρεμμάτων.

Θα είναι το πρώτο εκτυπωμένο ξενοδοχείο του κόσμου, καμαρώνουν μιλώντας στο Reuters η ιδιοκτήτρια του El Cosmico Λιζ Λάμπερτ και οι δύο εργολάβοι του έργου, η εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης ICON και το αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels.

H νέα τεχνολογία απελευθερώνει τη δημιουργικότητα, λέει η Λάμπερτ.

«Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλεισμένα σε τέσσερις τοίχους και πολλές φορές χτίζεις την ίδια μονάδα ξανά και ξανά […] ποτέ στο παρελθόν δεν μπορούσα να χτίσω με τόσο λίγους περιορισμούς και με τέτοια ρευστότητα».

«Οι καμπύλες και οι θόλοι και οι παραβολικές καμπύλες. Είναι τρελός τρόπος να χτίζεις».

H κάτοψη της πρώτης κατοικίας που χτίζεται στο El Cosmico είναι μάλλον ασυνήθιστη (Reuters)H κάτοψη της πρώτης κατοικίας που χτίζεται στο El Cosmico είναι μάλλον ασυνήθιστη (Reuters)

H κάτοψη της πρώτης κατοικίας που χτίζεται στο El Cosmico είναι μάλλον ασυνήθιστη (Reuters)

Χάρη στη νέα μέθοδο κατασκευής, τα δωμάτια μπορούν να περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά στοιχεία που κανονικά θα ήταν υπερβολικά ακριβά να δημιουργηθούν.

Οι πρώτες δύο μονάδες που κατασκευάζονται, μονώροφες με ύψος 3,7 μέτρων, είναι μια κατοικία τριών υπνοδωματίων και ένα μπάνγκαλοου.

Οι καμπύλοι μπεζ τοίχοι χτίζονται από διαδοχικά στρώματα υλικού που χύνονται από το ακροφύσιο του εκτυπωτή, ο οποίος έχει πλάτος 14,2 μέτρα, ύψος 4,7 μέτρα και βάρος 4,75 τόνους.

Υπολογιστική απεικόνιση μιας ολοκληρωμένης κατοικίας στο El Cosmico (Reuters)Υπολογιστική απεικόνιση μιας ολοκληρωμένης κατοικίας στο El Cosmico (Reuters)

Υπολογιστική απεικόνιση μιας ολοκληρωμένης κατοικίας στο El Cosmico (Reuters)

Το «μελάνι» που χρησιμοποιεί το 3D printer είναι το πατενταρισμένο υλικό Lavacrete που βασίζεται στο τσιμέντο και έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτή τη χρήση. Η σύσταση του υλικού ρυθμίζεται προσεκτικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία, η υγρασία, ακόμα και το ηλιακό φως, μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του υλικού και το χρώμα του, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ICON Τζέισον Μπάλαρντ.

Η επέκταση του El Cosmico προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2026. Τα νέα δωμάτια θα κοστίζουν 200-450 δολάρια τη βραδιά.

Στο μεταξύ η ICON κατασκευάζει και την «μεγαλύτερη εκτυπωμένη γειτονιά του κόσμου» κοντά στο Όστιν του Τέξας.





RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments