Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ Noam Shazeer κατάφερε να πουλήσει (ξανά) τον εαυτό του στην Google...

Ο Noam Shazeer κατάφερε να πουλήσει (ξανά) τον εαυτό του στην Google για… 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια


O Noam Shazeer ήταν ένας από τους ελάχιστους υπαλλήλους της Google, πίσω στο 2000. Η επαγγελματική σχέση κράτησε για 21 ολόκληρα χρόνια ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε ότι έληξε άδοξα.

Το 2021 ο Noam, μηχανικός λογισμικού, αποφάσισε να κλείσει μια για πάντα την πόρτα της Google, καθώς τα ανώτερα στελέχη της είχαν αρνηθεί την κυκλοφορία ενός chatbot που είχε δημιουργήσει ο ίδιος μαζί με τον συνάδερφό του, Daniel De Freitas.

Οι δύο άντρες δεν πτοήθηκαν στιγμή, όμως, κι αυτό επιβεβαιώθηκε με την ίδρυση της εταιρείας Character.AI η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις πιο δημοφιλείς startups —σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη— στη Silicon Valley που τελικά θα έφτανε σε αξία τα 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σήμερα, ο Noam και ο Daniel έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται —πάλι— για τους εαυτούς τους, καθώς η Google ανακοίνωσε ότι θα τους επαναπροσλάβει ξοδεύοντας μάλιστα το υπέρογκο ποσό των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ουσιαστικά, το ποσό δόθηκε στην Character.AI για να παραχωρήσει άδεια χρήσης της τεχνολογίας της στην Google και φυσικά για να πειστούν ο Noam και η ομάδα του να εργαστούν για την εταιρεία, αναφέρει η Wall Street Journal.

«Εάν υπάρχει κάποιος που μπορεί… είναι αυτός»

Η συμφωνία αδειοδότησης, η οποία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη εξαγορά, είναι μια συμφωνία που επιτρέπει στην Google να έχει άμεση πρόσβαση στην πνευματική ιδιοκτησία της Character.AI χωρίς να χρειάζεται να περιμένει τις ρυθμιστικές εγκρίσεις και τις γραφειοκρατικές υπογραφές που θα απαιτούνταν αν η εταιρεία είχε αγοραστεί άμεσα.

Η Google επέλεξε τον Noam για να ηγηθεί των προσπαθειών για την κατασκευή της επόμενης έκδοσης του Gemini, που σκοπό έχει να ανταγωνιστεί το ChatGPT

Ο Eric Schmidt, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, φέρεται να είχε εντυπωσιαστεί από τον Shazeer, σε τέτοιο βαθμό που ήταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να λειτουργήσει με νοημοσύνη ανθρώπινου επιπέδου.

«Αν υπάρχει κάποιος στον κόσμο που μπορώ να σκεφτώ ότι είναι πιθανό να το κάνει, αυτός θα είναι αυτός», φέρεται να είπε ο Schmidt για τον Shazeer κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2015.

Η Meena

Το 2017, o Noam και ο Daniel συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν τη Meena, ένα ρομπότ που θα συνομιλούσε με τους ανθρώπους για μια σειρά από θέματα. Ο Noam ήταν τόσο σίγουρος για την κατασκευή τους που πίστευε ότι μία ημέρα θα αντικαταστήσει τη μηχανή αναζήτησης της Google.

Αλλά τα στελέχη της Google θεώρησαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να κυκλοφορήσει η Meena λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια και τη Δικαιοσύνη.

Η Google επέλεξε τον Noam, ο οποίος κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τη συναλλαγή, για να είναι ένα από τα τρία άτομα που θα ηγηθούν των προσπαθειών της εταιρείας για την κατασκευή της επόμενης έκδοσης του Gemini, του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς της Google, το οποίο δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Το ακριβό τίμημα που πλήρωσε η Google για να επαναφέρει τους Noam και Daniel στο δυναμικό της είναι ενδεικτικό της κούρσας μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών της Silicon Valley για την πρόσληψη των καλύτερων ταλέντων κατά την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο πόλεμος των ταλέντων έχει θερμανθεί σε σημείο που ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν έγραψαν προσωπικά σημειώματα σε προσληφθέντες που τους προέτρεπαν να έρθουν πίσω.

Ο Μπριν φέρεται να είναι το πρόσωπο-κλειδί που βοήθησε να πειστεί ο Shazeer να επιστρέψει στη Google, σύμφωνα με την WSJ.

πηγή φωτογραφίας: x.com/The_AI_Edge





RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments