1892…. Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δημοσιεύει τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς».
1918…. Η Αυστρία κηρύσσεται Δημοκρατία, καθώς με επανάσταση του λαού εγκαταλείπει το θρόνο ο Αυτοκράτορας Κάρολος των Αψβούργων.
…. Την ίδια μέρα, μετά την υπογραφή της συνθήκης του Μούδρου, ναυτική συμμαχική Μοίρα, στην οποία συμμετέχουν και τα ελληνικά θωρηκτά “Αβέρωφ” και “Κιλκίς”, περνά τα Στενά και αγκυροβολεί μπροστά στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ. Η ελληνική σημαία είναι πλέον ορατή από την Αγία Σοφία. Ταυτόχρονα τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαθίσταται στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου. Ενθουσιασμός στους έλληνες της Πόλης, που πιστεύουν ότι έφθασε η μεγάλη ώρα της λύτρωσης.
1922…. Στην Ιταλία, σχηματίζεται φασιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον 39χρονο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιταλική ιστορία. Ο ίδιος αναλαμβάνει και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.
…. Την ίδια μέρα, στην Ελλάδα αρχίζει η Δίκη των «6» (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζανέστης), που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή.
…. Την ίδια μέρα αποφασίζεται ότι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν στο Διεθνές Δικαστήριο, που σύστησε η Κοινωνία των Εθνών.
1940…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, με επιστολή του που δημοσιεύεται στον παράνομο «Ριζοσπάστη», καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά των ιταλών φασιστών.
…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Την ίδια μέρα, τα αντιτορπιλικά μας “Σπέτσες” και “Ψαρά” καταφτάνουν στα αλβανικά παράλια, απέναντι από την Κέρκυρα, όπου αποβιβάζονται ιταλικά στρατεύματα. Αφού σηκώσουν την ελληνική σημαία αρχίζουν να βομβαρδίζουν τους ιταλούς επί μιάμιση ώρα. Την ίδια μέρα αγγλικά πολεμικά ποντίζουν νάρκες στα ελληνικά ύδατα, ενώ αγγλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κρήτη, όπου και θα παραμείνουν έως τις 28 Μαΐου.
1948…. Γίνεται η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου – θρύλος «Αβέρωφ»: «Συνήθης εν όρμω υπηρεσία. Κινήσεις συμφώνως τω πίνακι. Έκτακτον ουδέν» γράφει και περνά στην ιστορία.
1954…. Έναρξη της Επανάστασης των Αλγερινών κατά των Γάλλων.
1958…. Ο ρώσος συγγραφέας, Μπόρις Πάστερνακ, εξαναγκάζεται να αρνηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ενώ σε επιστολή του αναφέρεται σε “εκούσια άρνηση”, οι Δυτικοί πιστεύουν ότι η σοβιετική κυβέρνηση τον πίεσε να αρνηθεί.
1960…. Εγκαινιάζεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Ταυρωπού, ισχύος 80.000 κιλοβάτ.
1961…. Η σορός του Στάλιν απομακρύνεται από το μαυσωλείο του Λένιν, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από το Νικήτα Χρουστσόφ στο 22ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
1969…. Πραγματοποιείται η πρώτη υπερατλαντική αεροπειρατεία σε πτήση από το Σαν Φρανσίσκο στη Ρώμη.
1972…. Καταργείται στην Ελλάδα ο θεσμός της προίκας για τους γάμους των αξιωματικών.
1992…. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ αποκαθιστά τη μνήμη του Γαλιλαίου, έπειτα από 359 χρόνια, ζητώντας δημόσια συγνώμη για τις διώξεις που υπέστη ο μεγάλος σοφός: «Η Ιερά Εξέταση», είπε, «ερμήνευσε τη Βίβλο λαθεμένα».
2002…. Σεισμός 5,4 Ρίχτερ πλήττει την επαρχία Καμπομπάσο της Νότιας Ιταλίας, με 29 νεκρούς εκ των οποίων τα 26 παιδιά, όταν καταρρέει στέγη νηπιαγωγείου στην Απουλία και το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό Σαν Τζουλιάνο. Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ περίπου 3.000 άνθρωποι μένουν άστεγοι.
…. Την ίδια μέρα, ο ιστορικός γαλλικός οίκος υψηλής ραπτικής Ιβ Σεν Λοράν κλείνει οριστικά έπειτα από 41 χρόνια λειτουργίας.
2004…. Στο Βερολίνο, δεκαπέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, ένα ιδιωτικό μουσείο ανακατασκευάζει ένα τμήμα του Τείχους, μήκους 200 μέτρων κοντά στο σημείο ελέγχου Τσάρλι, όχι όμως πάνω στα ίχνη του αρχικού Τείχους. Για να τιμήσουν όσους πέθαναν προσπαθώντας να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο υψώνουν 1000 λευκούς σταυρούς. Το μνημείο θα διατηρηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2005.
Σαν σήμερα το 1887 γεννήθηκε ο εθνικιστής ηγέτης της Κίνας και μεγάλος αντίπαλος του Μάο Τσε Τουνγκ, Τσανγκ Κάι Σενγκ, το 1888 ο συγγραφέας και ποιητής, Ναπολέων Λαπαθιώτης, το 1949 ο ιρλανδός ηθοποιός, Στίβεν Ρία και το 1964 ο ολλανδός ποδοσφαιριστής, Μάρκο βαν Μπάστεν. Την ίδια μέρα το 1926 πέθανε ο διάσημος ούγγρος μάγος, Χάρι Χουντίνι, το 1984 δολοφονήθηκε η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ιντίρα Γκάντι, από τους σωματοφύλακές της, μέλη της αίρεσης των Σιχ, ενώ περπατούσε στους κήπους του σπιτιού της στο Νέο Δελχί, το 1985 πέθανε ο ζωγράφος και ποιητής, Νίκος Εγγονόπουλος, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας και το 1993 ο ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Φεντερίκο Φελίνι.