Όσοι έχουν σχέση είναι πιο ευτυχισμένοι από όσους είναι μόνοι τους. Η τελευταία σχετική έρευνα δεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα. Αντίθετα, επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην προσέγγιση αυτού του ζητήματος.
Η έρευνα
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Family Relations, οι ερευνητές ανέθεσαν μια διαδικτυακή έρευνα σε 909 νέους ηλικίας 18–35 ετών, μετρώντας τη σημασία που οι ίδιοι απέδιδαν στο να είναι ή να μην είναι σε μια ρομαντική σχέση (“Το να είσαι σε μια ρομαντική σχέση είναι πολύ σημαντικό για μένα”, “Προτιμώ να μην είμαι σε ρομαντική σχέση”, κ.λπ.)
Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν επεκτείνει την προηγούμενη έρευνα μετρώντας τρεις δείκτες ευημερίας:
Την ικανοποίηση από την ερωτική ζωή.
Τη γενική ικανοποίηση από τη ζωή.
Την προσωπική εξέλιξη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συνολικά, οι ανύπαντροι νέοι ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι από τους συντρόφους τους, αλλά υπήρχαν και άλλα ευρήματα. Εκείνοι που δεν θεωρούσαν τα ραντεβού σημαντικά ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με άλλους εργένηδες που θεωρούσαν τα ραντεβού σημαντικά.
Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται τη σημασία των σχέσεων παίζει ρόλο στη συνολική ευημερία του.
«Η εξέλιξη σε όλες τις πτυχές της ζωής είναι το κλειδί.»
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι πολλοί νέοι θέλουν να έχουν σχέση, αλλά πολλοί δεν θέλουν να έχουν σχέση για διάφορους λόγους.
Σε αυτή την περίπτωση, η μοναξιά μπορεί να γίνει πηγή ευτυχίας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια συνειδητή επιλογή προσέγγισης, σε αντίθεση με την κοινωνική πίεση για κοινωνικοποίηση και δημιουργία οικογένειας.
“Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο καθένας έχει τους δικούς του στόχους και προτεραιότητες στη ζωή. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει τις δικές του επιθυμίες και φιλοδοξίες στους γύρω του.
Επίτευξη ουσιαστικών στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής, πραγματοποίηση ονείρων και βελτίωση στοιχείων του χαρακτήρα.
Είναι σημαντικό για όλους τους άνδρες να είναι οι καλύτεροι φίλοι του εαυτού τους, ανεξάρτητα από το αν θα προχωρήσουν σε σχέση ή όχι.
«Η προσωπική ευημερία φαίνεται να είναι το κλειδί για την ευτυχία», καταλήγουν οι επιστήμονες.