Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑApple, Google και Meta στο στόχαστρο της ΕΕ - Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Apple, Google και Meta στο στόχαστρο της ΕΕ – Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα


Στο στόχαστρο της Κομισιόν για μη συμμόρφωση με τον Νόμο για της Ψηφιακές Αγορές (DMA) βρίσκονται οι Alphabet, Apple και Meta, οι οποίες κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα περί παραβίασης του DMA για τις τρεις εταιρείες.

Στο μικροσκόπιο τίθενται οι κανόνες της Alphabet σχετικά με το steering στο Google Play και την αυτοπροτίμηση στην Αναζήτηση Google , τους κανόνες της Apple για το steering στο App Store και την οθόνη επιλογής για Safari και  για το «Μοντέλο πληρωμής ή συναίνεσης» της Meta.

Ο νόμος, που ισχύει από τις 7 Μαρτίου, απαιτεί από έξι gatekeepers – που παρέχουν υπηρεσίες όπως μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές συνομιλίας που χρησιμοποιούνται από άλλες επιχειρήσεις – να συμμορφώνονται με τις οδηγίες για να διασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τους αντιπάλους τους και να δίνουν στους χρήστες περισσότερες επιλογές.

Η Επιτροπή υποψιάζεται ότι τα μέτρα που έλαβαν οι εταιρείες δεν πληρούν την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους βάσει του DMA. Επιπλέον, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη νέα δομή τελών της Apple για εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών και τις πρακτικές κατάταξης της Amazon στην αγορά της.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα εντός 12 μηνών. Κατόπιν αυτού θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τα προκαταρκτικά πορίσματά της και θα εξηγήσει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανησυχίες της Επιτροπής.

Σε περίπτωση παράβασης, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας. Τέτοια πρόστιμα μπορούν να ανέλθουν έως και 20% σε περίπτωση επανειλημμένης παράβασης. Επιπλέον, σε περίπτωση συστηματικών παραβάσεων, η Επιτροπή μπορεί επίσης να υιοθετήσει πρόσθετα ένδικα μέσα, όπως να υποχρεώσει μία εταιρεία να πουλήσει μια επιχείρηση ή μέρη της ή να της απαγορεύσει να αποκτήσει πρόσθετες υπηρεσίες που σχετίζονται με τη συστημική μη συμμόρφωση.

Η Alphabet, η Amazon, η Apple, η ByteDance, η Meta και η Microsoft, οι έξι gate-keepers που ορίστηκαν από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2023, έπρεπε να συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις υποχρεώσεις DMA έως τις 7 Μαρτίου 2024 . Η Επιτροπή αξιολόγησε τις εκθέσεις συμμόρφωσης που καθορίζουν τα μέτρα συμμόρφωσής τους και συγκέντρωσε σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο εργαστηρίων.

Οι gatekeepers

Ως gatekeeper ορίζεται από το νόμο μια πλατφόρμα με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανώτατο όριο αγοράς άνω των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενεργούς μηνιαίους χρήστες στην ΕΕ 45 εκατομμύρια.

Η επιτροπή έχει ξεχωρίσει 22 «υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας» που προσφέρονται από τους έξι, που κυμαίνονται από τη μηχανή αναζήτησης της Google και τις υπηρεσίες Facebook και Instagram της Meta μέχρι το App Store της Apple.

Ο νόμος απαγορεύει στις εταιρείες τεχνολογίας να παρέχουν ευνοϊκή μεταχείριση στις εσωτερικές τους υπηρεσίες σε βάρος τρίτων – μια πρακτική γνωστή ως αυτο-προτίμηση – και τις υποχρεώνει να ανοίξουν τις πλατφόρμες τους σε περισσότερες εναλλακτικές υπηρεσίες, παρέχοντας στους χρήστες περισσότερες επιλογές.

Επίσης, αμφισβητεί τη δύναμή τους να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ των υπηρεσιών τους — μεταξύ Facebook και WhatsApp, για παράδειγμα — χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών τους και επιδιώκει να διευκολύνει την εναλλαγή διευκολύνοντας τους χρήστες να εξάγουν τα δεδομένα τους.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp της εταιρείας θα είναι υποχρεωμένη να εισαγάγει διαλειτουργικότητα με άλλες πλατφόρμες — έτσι, θεωρητικά, οι χρήστες WhatsApp θα μπορούν σύντομα να στέλνουν μηνύματα στο iMessage, το Signal ή το Telegram. Οι χρήστες του Instagram και του Facebook θα ερωτηθούν επίσης ποια δεδομένα θα ήθελαν να μοιραστούν μεταξύ των υπηρεσιών.



RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments