Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα τραγούδια«Αμαρτία και περιθώριο στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι» του Ανδρέα Καρακότα (Οδός Πανός)

«Αμαρτία και περιθώριο στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι» του Ανδρέα Καρακότα (Οδός Πανός)


Σαν σήμερα…

Στις 25 Μαρτίου 1966 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Ανδρέας Καρακότας…

Τα κύκνεια άσματα δυο σπουδαίων δημιουργών

Τον Φλεβάρη του 1990, δυο μήνες πριν φύγει από τη ζωή, ο Απόστολος Καλδάρας παρουσίασε τις περίφημες «Μπαλάντες του περιθωρίου». Την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, με ερμηνευτές τον Ανδρέα Καρακότα, τον Μιχάλη Παπαζήση και τη συμμετοχή της Άντρης Κωνσταντίνου. Οι στίχοι σε όλα τα τραγούδια ήταν του Καλδάρα, εκτός από ένα που συνυπέγραψαν ο Καλδάρας με τον Κώστα Βίρβο. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τον «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι.

Έξι χρόνια μετά κυκλοφόρησαν – και πάλι από τον «Σείριο» – «Τα τραγούδια της αμαρτίας» σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου και του Γιώργου Χρονά. Ένας κύκλος τραγουδιών που ο Χατζιδάκις προετοίμαζε με τον Νίκο Κυπουργό, την πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου, σταθερούς συνεργάτες εκείνη την εποχή και με ερμηνευτή τον Ανδρέα Καρακότα. Δυστυχώς ο συνθέτης δεν πρόλαβε μπει στο studio και να ακούσει ολοκληρωμένη τη δουλειά του, αφού «αναχώρησε» τον Ιούνιο του 1994.

Αυτά τα δύο έργα «σημάδεψαν» τόσο πολύ τον ερμηνευτή τους, ώστε να αφιερώσει τη διπλωματική εργασία του για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεολογία και πολιτισμός» της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. στην αμαρτία και στο περιθώριο στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, όπως αποτυπώθηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Απόστολο Καλδάρα.

«Αμαρτία και περιθώριο στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι» τιτλοφορείται και το βιβλίο του Ανδρέα Καρακότα, με υπότιτλο «Οι περιπτώσεις του Μάνου Χατζιδάκι και του Απόστολου Καλδάρα». Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» τον Οκτώβρη του 2022, περιλαμβάνοντας τις σπουδές, αλλά και τη βιωματική εμπειρία του πάνω στο θέμα. Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο κοσμούν δυο μικρογραφίες εκ του κώδικος του Μακαρίου Φακούνδου «Σχόλια εις την Αποκάλυψιν», f.186v. 1047 μ.Χ. και f.191v. 1047 μ.Χ. από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τον ερμηνευτή, η έκδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραίνεση του επιβλέποντος καθηγητή Χρυσόστομου Σταμούλη, του καθηγητή Στυλιανού Τσομπανίδη και του επίκουρου καθηγητή Πέτρου Παναγιωτόπουλου, οι οποίοι συγκρότησαν την επιτροπή αξιολόγησης της διπλωματικής του εργασίας.

Για την ολοκλήρωση της έρευνας ο Ανδρέας Καρακότας χρησιμοποίησε κείμενα από τη βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα, άρθρα και συνεντεύξεις, αλλά και στοιχεία από προσωπικές συνεντεύξεις του, ενώ έγινε προσπάθεια για να αποσαφηνιστεί η πρόθεση και ο στόχος των δημιουργών των έργων, όπως επίσης ο λόγος και ο τρόπος που προσέγγισαν τα θέματά τους. Την αμαρτία και το περιθώριο…

02.Αμαρτία_και_περιθώριο.jpg

Τα περιεχόμενα του βιβλίου

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μάνος Χατζιδάκις
Ντίνος Χριστιανόπουλος
Η μυθολογία της Θεσσαλονίκης
Τα τραγούδια της Αμαρτίας
Περιθώριο και λαϊκό τραγούδι
Απόστολος Καλδάρας
Οι μπαλάντες του περιθωρίου
ΕΠΙΜΕΤΡΟ Α’ Ντίνος Χριστιανόπουλος
ΕΠΙΜΕΤΡΟ β’ Ανδρέας Αθ. Καρακότας
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΕΣΩΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΔΙΣΚΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments