Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση σε κάποιους τομείς της ζωής τους, ενώ σε άλλους έχουν περισσότερο φόβο, αγωνία και δισταγμό. Στον αντίποδα αυτών, είναι εκείνοι που αδυνατούν να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους και νιώθουν συνεχώς ότι θα αποτύχουν. Η αυτοπεποίθηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπιστοσύνη που έχει ο κάθε άνθρωπος από εμάς στον εαυτό του.
Αν έχεις χάσει την αυτοπεποίθησή σου διάβασε τα παρακάτω 6 αποτελεσματικά tips για να την ξαναβρείς.
Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences το 2018, εντόπισε πως όταν οι άνθρωποι συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους νιώθουν φθόνο κι όσο αυτός αυξάνεται τόσο χειρότερη είναι η αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας. Πώς θα το αντιμετωπίσεις αυτό; Αρχικά, σκέψου ότι δεν είναι ωφέλιμο για την ψυχολογία σου, καθώς ο καθένας από εμάς έχει να διανύσει τη δική του πορεία σε αυτόν τον κόσμο. Η ζωή δεν είναι πίστα ράλι, συνεπώς χαλάρωσε και υπενθύμισε στον εαυτό σου τις επιτυχίες σου. Κράτησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και βάλε στο καθημερινό πρόγραμμά σου να σημειώνεις όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη.
«Είναι ένα σύστημα πρακτικά σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει τη σύγκριση. Αλλά το να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι γενικά δημοσιεύουν μόνο τις καλύτερες κι όχι τις χειρότερες εμπειρίες τους, μπορεί να σε βοηθήσει να γιορτάσεις τις καθημερινές σου νίκες, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου», τονίζει η LMSW Χάνα Όουενς σχετικά με τα social media.
Επανεξέτασε τους ανθρώπους που έχεις στο πλευρό σου
Τα άτομα, με τα οποία περνάς χρόνο, μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις απόψεις που έχεις για τον εαυτό σου, ίσως περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Επομένως, δώσε προσοχή: Εάν αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου μετά την έξοδο με ένα συγκεκριμένο άτομο, ίσως είναι καιρός να του πεις αντίο.
Φρόντισε το σώμα σου
Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας συνδέεται με την αυτοπεποίθησή μας, καθώς η μη φροντίδα του μπορεί να ενισχύσει τις αρνητικές σκέψεις. Όταν λέμε φροντίδα δεν εννοούμε μόνο τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά στον ύπνο, καθώς ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου ενισχύει τα θετικά συναισθήματα, αλλά και στον διαλογισμό.
Περισσότερο από μια απλή πρακτική χαλάρωσης, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης με πολλούς τρόπους. Σε βοηθά να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς τον εαυτό σου, ενώ συμβάλλει στην αποσύνδεσή σου από τη μη βοηθητική υπεράναλυση των πραγμάτων που παρεμβαίνουν στην αυτοπεποίθησή σου.
Να μιλάς ευγενικά στον εαυτό σου
Έχεις συνηθίσει να είσαι ευγενική με τους άλλους και να επιβραβεύεις τις πράξεις τους; Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι καλό στη δουλειά σου ή θα καταφέρεις κάτι σε προσωπικό επίπεδο, θυμήσου να μιλήσεις με ευγένεια στον πρώτο ενικό και να σε συγχαρείς για ό,τι κατάφερες.
Από την άλλη, αν κάνεις ένα λάθος αντιμετώπισέ το με ψυχραιμία και δείξε καλοσύνη στον εαυτό σου. Δεν είσαι Θεός και τα λάθη δεν είναι απαγορευτικά. Συνεπώς, πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι αρνητικά και να σε καταδικάσεις, άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου, πες ένα «δεν πειράζει» και εστίασε στο πώς θα το διορθώσεις. Μη σπαταλάς την ενέργειά σου σε ανώφελες σκέψεις.
Αντιμετώπισε τους φόβους σου
Σταμάτα να αναβάλεις πράγματα για τα οποία δεν είσαι σίγουρος ή αγχώνεσαι να κάνεις και ξεπέρασε τον φόβο σου απλώς αντιμετωπίζοντάς τα. Εξασκήσου στο να έρχεσαι αντιμέτωπος με κάποιους από τους φόβους σου, που πηγάζουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Αν φοβάσαι ότι θα φέρεις σε δύσκολη θέση τον εαυτό σου ή πιστεύεις ότι θα τα μπερδέψεις, προσπάθησέ το ούτως ή άλλως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πας ένα βήμα παρακάτω. Άλλωστε, οι μικρές νίκες είναι που κάνουν τη διαφορά κάθε φορά.
Μάθε να λες όχι
Αυτή δεν είναι απλώς μια φράση, αλλά ο «χρυσός κανόνας» για τη ζωή σου. Μάθε να λες όχι, βάζοντας τα δικά σου προσωπικά όρια σε πρόσωπα και καταστάσεις. Το να καταπιάνεσαι με πράγματα, στα οποία είσαι καλός και σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, βοηθάει πολύ την αυτοπεποίθησή σου. Όταν, όμως, ασχολείσαι με δραστηριότητες ή projects, που δεν σου αρέσουν και δεν μπορείς να νιώσεις λειτουργική και παραγωγική μέσα σε αυτά, τότε καλό θα ήταν να μοιράζεσαι το πώς νιώθεις με όσους είναι δίπλα σου. Το να αρνηθείς μια πρόταση – που δεν σου αρέσει – είναι εντάξει. Δεν χρειάζεται να ζορίζεσαι ούτε να νιώθεις στρες, κάνοντας κάτι, επειδή απλά δεν μπορούσες να πεις όχι.