Μία από τις μοναδικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας ταξιδιώτης στην Ελλάδα είναι να διασχίσει τον Αμβρακικό Κόλπο… οδικώς. Μια στενή λωρίδα γης, ίσα ίσα ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης, κόβει στα δύο τα νερά του Αμβρακικού ενώνοντας την Κορωνησία με την Ήπειρο και χωρίζοντας τις λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό.
Η Κορωνησία Άρτας, ένα ψαροχώρι μόλις 167 κατοίκων στην «καρδιά» του Αμβρακικού, καταλαμβάνει επάξια μία θέση στη λίστα με τα ανεξερεύνητα και προικισμένα με απαράμιλλη ομορφιά μέρη της χώρας μας.
Πρόκειται για ένα κομμάτι στεριάς που φαίνεται να «επιπλέει» πάνω στο νερό και απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας.
Η διαδρομή «πάνω» στο νερό καταλήγει σε ένα απαράμμιλης ομορφιάς ψαροχώρι μόλις 167 κατοίκων στην «καρδιά» του Αμβρακικού
Χάνεσαι στην ομορφιά του τοπίου
Το ταξίδι σε αυτόν τον στενό δρόμο συναρπάζει τους πάντες καθώς αφήνει την αίσθηση ότι αιωρούνται στο νερό καθώς χάνονται στην ομορφιά του τοπίου.
Τα πολυάριθμα μικροσκοπικά νησάκια κατά μήκος της διαδρομής παλαιότερα ήταν ενωμένα και από ψηλά μοιάζουν με γλώσσες άμμου.
Η Κορωνησία Άρτας είναι το μέρος που εύκολα μπορείς να πεις ότι η φύση «ζωγράφισε» απλόχερα παίζοντας με τις αποχρώσεις του νερού, τη στεριά και τη θάλασσα. Βρίσκεται στο κέντρο του Αμβρακικού κόλπου, ενός από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας, και για να φτάσετε εκεί θα διανύσετε 10 χιλιόμετρα σε μια στενή λωρίδα γης πάνω στη θάλασσα.
Δεσπόζει δίπλα στα νησάκια Πέρα Νησί και Πεθαμένο. Είναι το ψαροχώρι της Ελλάδας όπου έζησε ο Όσιος Ονούφριος και αναπαράγονται οι περίφημοι αργυροπελεκάνοι ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο. Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου είδους.
Τα ζεστά, ρηχά νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας.
Η Κορωνησία Άρτας, τέλος, είναι γνωστή για τη γιορτή της σαρδέλας που διοργανώνεται τον Αύγουστο, προσελκύοντας επισκέπτες που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους διακοπών, απαλλαγμένους από πολύβουα μαγαζιά και ξενύχτια.